Postać Jordana

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Postać Jordana

Post autor: grzegorz87 »

Macierz A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-4&1&-1\\1&-3&1\\1&-1&-2\end{array}\right]}\)
ma postać Jordana J=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3&1&0\\0&-3&1\\0&0&-3\end{array}\right]}\) . Zbudowano bazę Jordana g1, g2, g3. Wiedząc , że w starej bazie współrzędne wektora \(\displaystyle{ g_{3}=[-2 \ 0 \ 3]^{T}}\) jakie współrzędne ma wektor g2 bazy Jordana .
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1125
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Postać Jordana

Post autor: Sir George »

Zauważ, że z postaci Jordana macierzy A wynika \(\displaystyle{ Ag_3\,=\,g_2+(-3)g_3}\)
Zatem \(\displaystyle{ g_2\,=\,A\cdot g_3+3g_3\,=\,\left[\begin{array}{r} -1\cr 1\cr 1 \end{array}\right]}\)

Pozdrawiam...
sG
ODPOWIEDZ