Rzut trzema kostkami - warunkowe.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
margret
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa

Rzut trzema kostkami - warunkowe.

Post autor: margret »

Jak rozwiązać takie zadanie?

Rzucamy trzema kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na żadnej kostce nie wypadła szóstka, jeśli na każdej kostce wypadła inna liczba oczek?
Ostatnio zmieniony 3 sty 2008, o 21:45 przez margret, łącznie zmieniany 1 raz.
miodas007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 30 gru 2007, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarszyn
Podziękował: 9 razy

Rzut trzema kostkami - warunkowe.

Post autor: miodas007 »

moc omegi = 6*5*4

A - nie wypadła "6"

moc A = 5*4*3
P(A) = (5*4*3)/(6*5*4)
P(A) = 1/2
ODPOWIEDZ