Suma ciagu arytmet.

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
czarnq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 7 kwie 2005, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 1 raz

Suma ciagu arytmet.

Post autor: czarnq »

Szósty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy zero. Oblicz \(\displaystyle{ S_{11}}\). Powinno wyjść zero ale jak to zrobic?
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Suma ciagu arytmet.

Post autor: arigo »

\(\displaystyle{ S_{11}=\frac{a_{1}+a_{11}}{2}\cdot n=\frac{a_{6}-5r+a_{6}+5r}{2}\cdot 11=a_6 11=0}\)
ODPOWIEDZ