zadanie z liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
jurgonen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

zadanie z liczb zespolonych

Post autor: jurgonen »

Prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania o treści:
Jednym z wierzchołków kwadratu jest punkt z = 4 - i. Wyznaczyc pozostałe wierzchołki kwadratu, jeżeli jego środkiem jest:
a) początek układu współrzędnych
b) punkt u = 7 + \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)i

Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

zadanie z liczb zespolonych

Post autor: olazola »

Jeśli narusujesz sobie układ współrzędnych w którym os X to oś części rzeczywistej liczby zespolonej a oś Y to oś części urojonej i zaznaczysz z=4-i (4,-1) w układzie to na pewno wywnioskujesz gdzie są następne wierzchołki kwadratu.
jurgonen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

zadanie z liczb zespolonych

Post autor: jurgonen »

ok, tyle to wiem, ale nie wiem jak dalej mam sie za to zabrac. Prosiłbym jezeli to mozliwe o jakies wskazowki, czy rownania w jaki sposob znalezc te pozostale wierzcholki
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3016
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

zadanie z liczb zespolonych

Post autor: florek177 »

Moduł liczby z jest połową przekątnej kwadratu. zapisz ją w postaci wykładniczej i obracaj w lewo o pi/2 zaznaczając punkty, albo zamieniaj na trygonometryczną i wyznaczaj x i iy.
\(\displaystyle{ \;z_{2}=1+4i\;}\) ; \(\displaystyle{ \;z_{3}=-4+i\;}\) ;\(\displaystyle{ \;z_{4}=-1-4i\;}\) ;
ODPOWIEDZ