SGH
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
SGH
Z tego co wiem mniej więcej tak:
-matma rozszerzona
-pierwszy język rozszerzony
-drugi język podstawowy lub rozszerzony (tu się liczy jedynie do 33 pkt)
-tutaj wolny wybór najczęściej (geografia, historia lub wos) rozszerzony oczywiście
Z tego co wiem próg wynosił w zeszłym roku tak średnio z 260 pkt (na 330), więc nie jest jakoś strasznie trudno.
-matma rozszerzona
-tutaj wolny wybór najczęściej (geografia, historia lub wos) rozszerzony oczywiście
Z tego co wiem próg wynosił w zeszłym roku tak średnio z 260 pkt (na 330), więc nie jest jakoś strasznie trudno.
-
Einstein ;)
- Użytkownik

-
Einstein ;)
- Użytkownik

SGH
Szkoda, że nie kupiłem. Może podadzą za rok
[ Dodano: 21 Stycznia 2008, 18:39 ]
Czy ktos z Was idzie również na SGH? Jak tak to macie jakieś informacje o progu procentowym z matrury na ten rok?
[ Dodano: 21 Stycznia 2008, 18:39 ]
Czy ktos z Was idzie również na SGH? Jak tak to macie jakieś informacje o progu procentowym z matrury na ten rok?
- Comma
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
SGH
Dwa lata temu próg wynosił chyba 248 pkt.
Prawdopodobnie w tym roku będzie jeszcze wyższy niz 260 pkt. jako, że matura z matmy coraz mniejszego materiału wymaga i wszyscy będą mieli 100 %
Ale tak poważnie, to sądzę, że powinien być wyższy próg ale i tak nie ma się co martwić.
[ Dodano: 29 Stycznia 2008, 20:54 ]
btw.
Jeżeli nie chcesz zdawać drugiego języka, to możesz zdać inny przedmiot (juz całkowicie dowolny) na poziomie rozszerzonym i punkty mają 2/3 wartości punktów z drugiego języka.
Tak było za moich czasów, nie wiem jak jest teraz.
Prawdopodobnie w tym roku będzie jeszcze wyższy niz 260 pkt. jako, że matura z matmy coraz mniejszego materiału wymaga i wszyscy będą mieli 100 %
Ale tak poważnie, to sądzę, że powinien być wyższy próg ale i tak nie ma się co martwić.
btw.
Jeżeli nie chcesz zdawać drugiego języka, to możesz zdać inny przedmiot (juz całkowicie dowolny) na poziomie rozszerzonym i punkty mają 2/3 wartości punktów z drugiego języka.
-
LySy007
- Użytkownik

- Podziękował: 107 razy
SGH
Można zdawać albo matmę albo fizę (od tego roku) oczywiście rozszerzenie.polskimisiek pisze:Z tego co wiem mniej więcej tak:
-matma rozszerzona
Jeżeli chodzi o drugi język to przelicznik poziomu podstawowego na rozszerzony wynosi 1:1, więc nie opłaca się pisać rozszerzenia. To prawda co napisałeś. Do rekrutacji liczy się jedna trzecia procent z matury, czyli max 33.
Jeżeli chodzi o ten drugi przedmiot oprócz języków, to doprecyzuję, że można zdawać coś z tych trzech przedmiotów co napisałeś. Nic innego.
W 2007 roku próg wynosił dokładnie 255 punktów.
Ja myślę, że będzie w okolicach 260, chyba aż tak dużo nie podskoczy. Trzeba zwrócić uwagę, że np. w tamtym roku bardzo dużo osób miało między 255 a 260 pkt.Comma pisze:Dwa lata temu próg wynosił chyba 248 pkt.
btw.
Drugiego języka nie można już zastępować innym przedmiotem.
Jak ktoś chce porozmawiać to pisać na PW.
-
Einstein ;)
- Użytkownik

SGH
Mam pytanie. Jak wiecie chcę studiować ekonomie na SGH. Następnie po drugim lub trzecim roku chciałbym podjąc studia na UW kierunek politologia. I tutaj mam pytanie. Jak się chce pójśc na studia równoległe to należy już w ogólniaku zdawać maturę np. z historii czy pisze się egzaminy wstępne przed podjęciem studiów? Dzięki z góry z odpowiedź
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
SGH
Nie do końca rozumiem. Czy chcesz studiować równoczesnie 2 kierunki czy też rzucić ekonomię po 2-3 roku?
W drugim wypadku nie wiem, co do pierwszego to z tego co wiem, mozna wziąć na 1 roku urlop dziekański i po przostu przesuwasz sobie studia o rok do przodu. Można też od razu studiować oba kierunki (jakoś się z wykładowcami powinieneś dogadać). Z góry jednak powiem jeszcze jedną rzecz, jeśli masz zamiar startować w jakichkolwiek olimpiadach i wybrać sobie drugi kierunek dopiero na trzecim roku, to muszę przypomnieć Ci, że Twój sukces w olimpiadzie ma termin ważności jedynie 3 lata, więc należy o tym też pamiętać.
W drugim wypadku nie wiem, co do pierwszego to z tego co wiem, mozna wziąć na 1 roku urlop dziekański i po przostu przesuwasz sobie studia o rok do przodu. Można też od razu studiować oba kierunki (jakoś się z wykładowcami powinieneś dogadać). Z góry jednak powiem jeszcze jedną rzecz, jeśli masz zamiar startować w jakichkolwiek olimpiadach i wybrać sobie drugi kierunek dopiero na trzecim roku, to muszę przypomnieć Ci, że Twój sukces w olimpiadzie ma termin ważności jedynie 3 lata, więc należy o tym też pamiętać.
-
Einstein ;)
- Użytkownik

SGH
Chodzi mi o to, że chiałbym normalne studiować ekonomie na SGH (nie rzucając jej) a w 3 roku ekonomii podjąc studia na UW. Oczywiście dzięki za odpowiedź
SGH
Mam pytanko, czy jeśli nie zdaje drugiego języka to moge ubiegac sie o miejsce na SGH. Mam na mysli że po prostu za to dostane 0 pkt a z 3 pozostałych bede miał tylko liczone. Oczywiscie angielski rozszeżony zdaje