a.) Niech \(\displaystyle{ h_{a}}\) oznacza wysokość trójkąta opuszczoną na bok \(\displaystyle{ a}\) , a \(\displaystyle{ h_{b}}\) - wysokość opuszczoną na bok \(\displaystyle{ b}\) . Udowodnij, że w dowolnym trójkącie :
\(\displaystyle{ \frac{h_{a}}{h_{b}}}\) = \(\displaystyle{ \frac{b}{a}}\)
b.) Czy istnieje trójkąt, którego wysokości są równe 3 , 3 i 6 ?
Może ktoś pomóc w rozwiązaniu tego zadania ?
trójkąt - udowodnij
-
Mariusz123
- Użytkownik

- Posty: 77
- Rejestracja: 15 cze 2007, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 40 razy
- LichuKlichu
- Użytkownik

- Posty: 361
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
trójkąt - udowodnij
b) niech \(\displaystyle{ h_{a}, h_{b}, h_{c}}\) to wysokości opuszone odpowiednio na boki \(\displaystyle{ a,b,c}\)
Pole trójkąta to \(\displaystyle{ \frac{ah}{2}}\) niezależnie od tego jaką parę boku z wysokością podstawimy:
\(\displaystyle{ h_{a}=3\\h_{b}=3\\h_{c}=6}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{3\cdot a}{2}=\frac{3\cdot b}{2}=\frac{6\cdot c}{2}}\)
\(\displaystyle{ b=a\\c=\frac{1}{2}a}\)
Zatem boki tego trójkąta to: \(\displaystyle{ a,a,\frac{1}{2}a}\)
z warunku istnienia trójkąta: \(\displaystyle{ a+b>c,a+c>b,b+c>a}\) sprawdzamy czy się zgadza:
\(\displaystyle{ a+a>\frac{1}{2}a}\)
\(\displaystyle{ a+\frac{1}{2}a>a}\)
\(\displaystyle{ a+\frac{1}{2}a>a}\)
czyli taki trójkąt istnieję
edit: przepraszam za pomyłkę
Pole trójkąta to \(\displaystyle{ \frac{ah}{2}}\) niezależnie od tego jaką parę boku z wysokością podstawimy:
\(\displaystyle{ h_{a}=3\\h_{b}=3\\h_{c}=6}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{3\cdot a}{2}=\frac{3\cdot b}{2}=\frac{6\cdot c}{2}}\)
\(\displaystyle{ b=a\\c=\frac{1}{2}a}\)
Zatem boki tego trójkąta to: \(\displaystyle{ a,a,\frac{1}{2}a}\)
z warunku istnienia trójkąta: \(\displaystyle{ a+b>c,a+c>b,b+c>a}\) sprawdzamy czy się zgadza:
\(\displaystyle{ a+a>\frac{1}{2}a}\)
\(\displaystyle{ a+\frac{1}{2}a>a}\)
\(\displaystyle{ a+\frac{1}{2}a>a}\)
czyli taki trójkąt istnieję
edit: przepraszam za pomyłkę
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, o 14:13 przez LichuKlichu, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
-
Mariusz123
- Użytkownik

- Posty: 77
- Rejestracja: 15 cze 2007, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 40 razy
trójkąt - udowodnij
do podpunktu b.) mam odpowiedź, że jednak istnieje
\(\displaystyle{ h_b\cdot b= h_a\cdot a = 2P}\) ? I co dalej ? Jak to udowodnić ?
a tutaj nie powinno być czasem :Wasilewski pisze:a) Przekształćmy:
\(\displaystyle{ h_b\cdot b= h_a\cdot a = \frac{1}{2}P}\)
\(\displaystyle{ h_b\cdot b= h_a\cdot a = 2P}\) ? I co dalej ? Jak to udowodnić ?
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
trójkąt - udowodnij
Ano racja: \(\displaystyle{ a\cdot h_a = b\cdot h_b = 2P}\)
To już jest koniec bo udowodnione zostało, że są równe.
To już jest koniec bo udowodnione zostało, że są równe.
-
Kamix___33
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z domu
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
trójkąt - udowodnij
Co do podpunktu b) taki trójkąt istnieje.
a=b to prawda, ale nie prawdą jest, że c= 2a.
a=b=2c czyli a=2c czyli c=1/2a
Dalej zrób tak jak to pokazał LichuKlichu, czyli z nierówności trójkąta sprawdź czy taki trójkąt istnieje.
a=b to prawda, ale nie prawdą jest, że c= 2a.
a=b=2c czyli a=2c czyli c=1/2a
Dalej zrób tak jak to pokazał LichuKlichu, czyli z nierówności trójkąta sprawdź czy taki trójkąt istnieje.
- LichuKlichu
- Użytkownik

- Posty: 361
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
-
Mariusz123
- Użytkownik

- Posty: 77
- Rejestracja: 15 cze 2007, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 40 razy