Suma szeregu kolejnych kwadratów
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 lut 2007, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Suma szeregu kolejnych kwadratów
Mam taką rzecz jest sobie szereg postaci \(\displaystyle{ \sum_{x=1}^{n}x^{2}}\), a jego suma to ponoć \(\displaystyle{ \frac{n(n+1)(2n+1)}{6}}\), indukcyjnie już mi się łatwo udało wykazać, że to prawda, ale trapi mnie taki problem, jak można nieindukcyjnie, "dojść" do tego wzoru, jak się go wyprowadza ? taka ciekawość w sumie jak dacie podpowiedź to sam może dojdę do tego
-
- Gość Specjalny
- Posty: 9834
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2629 razy
Suma szeregu kolejnych kwadratów
Jeśli interesują Cię sposoby obliczania różnych sum, to polecam lekturę Matematyki konkretnej, jednej z ciekawszych książek jakie napisano o matematyce. Tam znajdziesz mnóstwo technik sumowania nawet najbardziej kosmicznych rzeczy.
A w tym konkretnym wypadku przyjrzyj się rachunkowi:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k^2 = 1 + \sum_{k=2}^{n}k^2 = 1 + \sum_{k=1}^{n-1}(k+1)^2 = \\ =
1 + \sum_{k=1}^{n}(k+1)^2 - (n+1)^2 = \\ = 1 - (n+1)^2 + \sum_{k=1}^{n}(k^2 + 2k +1) = \\ =
1 - (n+1)^2 + \sum_{k=1}^{n}k^2 + \sum_{k=1}^{n}2k + \sum_{k=1}^{n}1 = \\ =
1 - n^2 -2n - 1 + \sum_{k=1}^{n}k^2 + 2 \sum_{k=1}^{n}k + n}\).
Mamy więc:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} k^2 = - n^2 -n + \sum_{k=1}^{n} k^2 + 2\sum_{k=1}^{n} k}\),
a stąd po zredukowaniu sum kwadratów łatwo możemy obliczyć wzór na \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k}\). To nie jest co prawda to o co nam chodziło, ale mamy za to wskazówkę jak policzyć sumę kwadratów - zapewne wystarczy wykonać podobny rachunek dla \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k^3}\), co pozostawiam jako ćwiczenie.
Pozdrawiam.
Qń.
A w tym konkretnym wypadku przyjrzyj się rachunkowi:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k^2 = 1 + \sum_{k=2}^{n}k^2 = 1 + \sum_{k=1}^{n-1}(k+1)^2 = \\ =
1 + \sum_{k=1}^{n}(k+1)^2 - (n+1)^2 = \\ = 1 - (n+1)^2 + \sum_{k=1}^{n}(k^2 + 2k +1) = \\ =
1 - (n+1)^2 + \sum_{k=1}^{n}k^2 + \sum_{k=1}^{n}2k + \sum_{k=1}^{n}1 = \\ =
1 - n^2 -2n - 1 + \sum_{k=1}^{n}k^2 + 2 \sum_{k=1}^{n}k + n}\).
Mamy więc:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} k^2 = - n^2 -n + \sum_{k=1}^{n} k^2 + 2\sum_{k=1}^{n} k}\),
a stąd po zredukowaniu sum kwadratów łatwo możemy obliczyć wzór na \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k}\). To nie jest co prawda to o co nam chodziło, ale mamy za to wskazówkę jak policzyć sumę kwadratów - zapewne wystarczy wykonać podobny rachunek dla \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k^3}\), co pozostawiam jako ćwiczenie.
Pozdrawiam.
Qń.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 lut 2007, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Suma szeregu kolejnych kwadratów
No to jest po prostu ładne Dzięki tak w ogóle to, to jest jak widzę szablon rozciągający się też na wyższe potęgi i faktycznie jak się wyjdzie od \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k^3}\) to się dostaje wzór na \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} k^2}\)