Wzór na pole koła metodą całkowania.
- Dargi
- Użytkownik

- Posty: 1221
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Wzór na pole koła metodą całkowania.
Zastanawiałem się jak takowy wzór wyprowadzić i wpadłem na takie coś.
Chciałbym się zapytać czy taka metoda jest poprawna.
1. Obwód koła to nic innego jak suma wszystkich punktów oddalonych o \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ Ob= t_{0}^{2\pi} rd\alpha=2\pi r}\)
No a pole to suma wszystkich okręgów od 0 do r czyli:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{r}=2\pi r dr=2\pi t_{0}^{r}r dr=2\pi \frac{r^2}{2}=\pi r^2}\)
Ktoś ma inne pomysły?
Chciałbym się zapytać czy taka metoda jest poprawna.
1. Obwód koła to nic innego jak suma wszystkich punktów oddalonych o \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ Ob= t_{0}^{2\pi} rd\alpha=2\pi r}\)
No a pole to suma wszystkich okręgów od 0 do r czyli:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{r}=2\pi r dr=2\pi t_{0}^{r}r dr=2\pi \frac{r^2}{2}=\pi r^2}\)
Ktoś ma inne pomysły?
- Hamster
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 16 razy
Wzór na pole koła metodą całkowania.
Pewnie ,że jest poprawna, wycinasz sobie malutki kawałeczek , w którym jest trochę r i troche d\(\displaystyle{ \alpha}\).
Następnie \(\displaystyle{ \int}\)ummujesz to
Następnie \(\displaystyle{ \int}\)ummujesz to
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Wzór na pole koła metodą całkowania.
Obwód koła to można z definicji \(\displaystyle{ \pi}\) wziąć, nie trzeba nic całkować, ale pole to tak samo sobie wyprowadzałem.
-
Kris-0
- Użytkownik

- Posty: 399
- Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 82 razy
Wzór na pole koła metodą całkowania.
z tego co wiem to tak chyba najprościej wyprowadzić wzory na obwód i pole koła jak zna sie jako tako całki. Istnieją trudniejsze metody, ale skoro są łatwiejsze to trzeba z nich skorzystać. (Mam na myśli obliczanie długości łuku krzywej i wyznaczenie z równania okręgu y(x) przy odpowiednich granicach całkowania.)
- bolo
- Użytkownik

- Posty: 2352
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Wzór na pole koła metodą całkowania.
Weźmy ćwiartkę koła (od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ \tfrac{\pi}{2}}\)). Tworząc w odpowiedni sposób jeden trójkąt równoramienny (i w tym przypadku też prostokątny), jego pole wynosi:
\(\displaystyle{ P_{1}=\tfrac{1}{2}\cdot r\cdot r\cdot \sin{\left(\tfrac{\pi}{2}\right)}.}\)
Tworząc następnie dwa, trzy, cztery... takie trójkąty, to pole takiego obszaru wyrażałoby się odpowiednio przez:
\(\displaystyle{ P_{2}=\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{4}\right)+\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{4}\right)=\tfrac{2}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{4}\right) ,\\ \\ P_{3}=\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{6}\right)+\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{6}\right)+\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{6}\right)=\tfrac{3}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{6}\right), \\ \\ P_{4}=\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{8}\right)+\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{8}\right)+\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{8}\right)+\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{8}\right)=\tfrac{4}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{8}\right).}\)
Zauważamy teraz, że powoduje to utworzenie wzoru ogólnego:
\(\displaystyle{ P_{1}=\tfrac{1}{2}\cdot r\cdot r\cdot \sin{\left(\tfrac{\pi}{2}\right)}.}\)
Tworząc następnie dwa, trzy, cztery... takie trójkąty, to pole takiego obszaru wyrażałoby się odpowiednio przez:
\(\displaystyle{ P_{2}=\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{4}\right)+\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{4}\right)=\tfrac{2}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{4}\right) ,\\ \\ P_{3}=\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{6}\right)+\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{6}\right)+\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{6}\right)=\tfrac{3}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{6}\right), \\ \\ P_{4}=\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{8}\right)+\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{8}\right)+\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{8}\right)+\tfrac{1}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{8}\right)=\tfrac{4}{2}r^{2}\sin\left(\tfrac{\pi}{8}\right).}\)
Zauważamy teraz, że powoduje to utworzenie wzoru ogólnego:
\(\displaystyle{ P_{n}=\frac{n r^{2}}{2}\sin\left(\frac{\pi}{2n}\right).}\)
Szukane pole koła to pomnożenie przez \(\displaystyle{ 4}\) i przejście do granicy:\(\displaystyle{ P=4\lim_{n\to\infty}P_{n}=2 r^{2}\lim_{n\to\infty}n\sin\left(\frac{\pi}{2n}\right)=\pi r^{2}.}\)
W podobnie prosty sposób można obliczyć długość okręgu. Korzysta się w tym przypadku z twierdzenia cosinusów dla wyznaczenia długości podstawy powstających trójkątów równoramiennych.
Ostatnio zmieniony 1 sty 1970, o 01:00 przez bolo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
Wzór na pole koła metodą całkowania.
Metodą, którą zaprezentował bolo można wyprowadzić wzór na pole ograniczone przez krzywą we wsp. biegunowych, czyli:
Pole koła można też szybciutko za pomocą całki podwójnej wyprowadzić, tj.:
\(\displaystyle{ S = \frac{1}{2} t\limits_{\alpha}^{\beta} \rho^2 ( \varphi )\, \mbox{d} \varphi}\)
a, że wtedy r. okręgu to r=R... ;]Pole koła można też szybciutko za pomocą całki podwójnej wyprowadzić, tj.:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^{2 \pi} \, \mbox{d} \varphi t\limits_0^R \rho \, \mbox{d}\rho = \ldots}\)
- alchemik
- Użytkownik

- Posty: 280
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 65 razy
Wzór na pole koła metodą całkowania.
Odnosząc się do postu Bolo, mógłby ktoś udowodnić why:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} n \sin\frac{2 \pi}{n}=2\pi}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} n \sin\frac{2 \pi}{n}=2\pi}\)
- bolo
- Użytkownik

- Posty: 2352
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Wzór na pole koła metodą całkowania.
\(\displaystyle{ n\sin{\frac{2\pi}{n}}=2\pi\frac{\sin{\frac{2\pi}{n}}}{\frac{2\pi}{n}}\stackrel{n\to\infty}{\longrightarrow} 2\pi}\)
-
Bartek1991
- Użytkownik

- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Wzór na pole koła metodą całkowania.
Mógłby mi ktoś wyjaśnić, skąd się biorą te wzory na trójkąty? Poza tym co ma pole powierzchni trójkąta do pola powierzchni koła? Nie za bardzo rozumiem tej metody bolo, będę bardzo wdzięczny za wytłumaczenie.
- meninio
- Użytkownik

- Posty: 1873
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Wzór na pole koła metodą całkowania.
Wpisując kolejno w okrąg trójkąt równoramienny, kwadrat, pięciokąt foremny, sześciokąt foremny, siedmiokąt foremny, itd.....widzimy, że wpisywana figura coraz bardziej przypomina okrąg.
Im większy n-kąt foremny wpiszemy w okrąg tym bardziej będzie go przypominał. Łatwo się domyślić więc, że okrąg to n-kąt foremny o nieskończonej liczbie boków. Więc pole koła to pole n-kąta foremnego o nieskończonej liczbie boków wpisanego w ten okrąg. A więc najpierw policzmy pole dowolnego n-kąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu\(\displaystyle{ r}\):
Każdy n-kąt foremny wpisany w okrąg składa się z \(\displaystyle{ n}\) przystających trójkątów równoramiennych o bokach: \(\displaystyle{ r,r,a}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) to długość boku n-kąta foremnego (ale ona tutaj znaczenia nie ma).
Więc pole takiego jednego trójkąta równoramiennego wynosi:
Czyli pole całego n-kata foremnego jest równe:
Skoro podzieliliśmy n-kąt foremny na n trójkątów przystających równoramiennych to każdy z nich ma miedzy ramionami (promieniami) ten sam kąt. W sumie te kąty tworzą kąt pełny więc miara pojedynczego będzie równa:
Im większy n-kąt foremny wpiszemy w okrąg tym bardziej będzie go przypominał. Łatwo się domyślić więc, że okrąg to n-kąt foremny o nieskończonej liczbie boków. Więc pole koła to pole n-kąta foremnego o nieskończonej liczbie boków wpisanego w ten okrąg. A więc najpierw policzmy pole dowolnego n-kąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu\(\displaystyle{ r}\):
Każdy n-kąt foremny wpisany w okrąg składa się z \(\displaystyle{ n}\) przystających trójkątów równoramiennych o bokach: \(\displaystyle{ r,r,a}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) to długość boku n-kąta foremnego (ale ona tutaj znaczenia nie ma).
Więc pole takiego jednego trójkąta równoramiennego wynosi:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}r^2\sin \phi}\)
Gdzie \(\displaystyle{ \phi}\) to kąt miedzy ramionami (promieniami) w tym trójkącie.Czyli pole całego n-kata foremnego jest równe:
\(\displaystyle{ P_n=n \cdot P=\frac{nr^2}{2}\sin \phi}\)
Musi jeszcze wyznaczyć wartość kąta \(\displaystyle{ \phi}\) w zależności od ilości boków n-kąta foremnego.Skoro podzieliliśmy n-kąt foremny na n trójkątów przystających równoramiennych to każdy z nich ma miedzy ramionami (promieniami) ten sam kąt. W sumie te kąty tworzą kąt pełny więc miara pojedynczego będzie równa:
\(\displaystyle{ \phi = \frac{2\pi}{n}}\)
Podstawiając kąt do wzoru na pole n-kata foremnego mamy:\(\displaystyle{ P_n=\frac{nr^2}{2}\sin \frac{2\pi}{n}}\)
Przechodząc z tym wyrażeniem do granicy otrzymamy wzór na pole koła:\(\displaystyle{ P_k= \lim_{ n \to \infty } P_n = \lim_{ n \to \infty } \frac{nr^2}{2}\sin \frac{2\pi}{n} = \lim_{ n \to \infty } \frac{nr^2}{2} \cdot \frac{\sin \frac{2\pi}{n}}{\frac{2\pi}{n} \cdot \frac{n}{2\pi}}=\lim_{ n \to \infty } \frac{nr^2}{2} \cdot \frac{2\pi}{n}=\pi r^2}\)
-
monteiro
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 15 maja 2008, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 1 raz
Wzór na pole koła metodą całkowania.
po co te całki ? wystarczy zastanowić się w jaki sposób i z czego powstaje koło ? to tak naprawdę dwuwymiarowa figura obrotowa, powstaje przez obrót odcinka wokół osi
Odcinek tworzy koło przez obrót wokół osi, każdy punkt odcinka pokonuje drogę po okręgu o innej długości, długość drogi zależy od odległości od osi, punkt leżący bardzo blisko osi pokonuje bardzo małą drogę, a ten najdalej od osi najdłuższą drogę, punktem uśredniającym drogę jest środek odcinka czyli połowa promienia \(\displaystyle{ \frac{R}{2}}\), długość drogi jest długością okręgu i wynosi \(\displaystyle{ 2\pi(\frac{R}{2})}\), pole otrzymujemy mnożąc długość odcinka \(\displaystyle{ R}\) przez drogę \(\displaystyle{ 2\pi(\frac{R}{2})}\), czyli \(\displaystyle{ R*2*\pi*\frac{R}{2}=\pi R ^{2}}\)
Odcinek tworzy koło przez obrót wokół osi, każdy punkt odcinka pokonuje drogę po okręgu o innej długości, długość drogi zależy od odległości od osi, punkt leżący bardzo blisko osi pokonuje bardzo małą drogę, a ten najdalej od osi najdłuższą drogę, punktem uśredniającym drogę jest środek odcinka czyli połowa promienia \(\displaystyle{ \frac{R}{2}}\), długość drogi jest długością okręgu i wynosi \(\displaystyle{ 2\pi(\frac{R}{2})}\), pole otrzymujemy mnożąc długość odcinka \(\displaystyle{ R}\) przez drogę \(\displaystyle{ 2\pi(\frac{R}{2})}\), czyli \(\displaystyle{ R*2*\pi*\frac{R}{2}=\pi R ^{2}}\)
- meninio
- Użytkownik

- Posty: 1873
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Wzór na pole koła metodą całkowania.
Jak uzasadnisz, że pole koła to długość promienia pomnożona przez połowę obwodu??
Zakładając oczywiście, że wcześniej wzoru na pole koła nie znasz...
Zakładając oczywiście, że wcześniej wzoru na pole koła nie znasz...
-
monteiro
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 15 maja 2008, o 08:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 1 raz
Wzór na pole koła metodą całkowania.
tu nie ma co udowadniać, o twierdzeniu guldina pappusa nie słyszałeś ? do tego można dojść bez żadnego dowodu, wystarczy pomyśleć, tak samo oblicza się objętości wszystkich figur obrotowych, mnoży się pole figury płaskiej przez drogę jaką pokonuje środek ciężkości tej figury odległy od osi obrotu