Ciąg arytmetyczny/geometryczny - zadanie.

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
grzegorz475
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dąbrowa górnicza
Podziękował: 1 raz

Ciąg arytmetyczny/geometryczny - zadanie.

Post autor: grzegorz475 »

proszę o pomoc przy zadaniu : cztery liczby tworzą ciąg geometryczny jezeli od 1 odejmiemy 2 od drugiej 3 a od trzeciej 9 a od czwartej 25 to to otrzymamy ciąg arytmetyczny znajdz te liczby. z góry dziękuje.
tarnoś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 315
Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

Ciąg arytmetyczny/geometryczny - zadanie.

Post autor: tarnoś »

Ciąg geometryczny: \(\displaystyle{ a_{1}, \quad a_{1} q, \quad a_{1} q^{2}, \quad a_{1} q^{3}}\)

Ciąg arytmetyczny: \(\displaystyle{ a_{1} - 2, \quad a_{1} q - 3, \quad a_{1} q^{2} - 9, \quad a_{1} q^{3} - 25}\)

Z własności ciągu artymetycznego: \(\displaystyle{ a_{n} = \frac{a_{n-1} + a_{n+1}}{2}}\)

Otrzymujemy dwa równania:

\(\displaystyle{ a_{1} q - 3 = \frac{a_{1} - 2 + a_{1} q^{2} - 9}{2}}\)

\(\displaystyle{ a_{1} q^{2} - 9 = \frac{a_{1} q - 3 + a_{1} q^{3} - 25}{2}}\)

Teraz chyba dasz radę
grzegorz475
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dąbrowa górnicza
Podziękował: 1 raz

Ciąg arytmetyczny/geometryczny - zadanie.

Post autor: grzegorz475 »

prosiłbym o całe rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Ciąg arytmetyczny/geometryczny - zadanie.

Post autor: Tomasz Rużycki »

Napisz, w którym miejscu jest problem, na pewno pomożemy:)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
grzegorz475
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dąbrowa górnicza
Podziękował: 1 raz

Ciąg arytmetyczny/geometryczny - zadanie.

Post autor: grzegorz475 »

problem z ułożeniem układu równań i rozwiązaniu go
ODPOWIEDZ