Witam,
Muszę odpowiedzieć na pytanie "Jak okres wahadła zależy od masy i od kąta wychylenia" i uzasadnić w sposób zrozumiały.
To, że okres nie zależy od masy dla wzoru \(\displaystyle{ T=2\pi\sqrt{\frac{l}{g}}}\)
widać gołym okiem.
Ale w jaki sposób uzasadnić, że nie zależy dla \(\displaystyle{ T=2\pi\sqrt{\frac{m}{k}}}\)
Druga część polecenia:
Jak uzasadnić (łącznie z podaniem odpowiednich wzorów), że okres nie zależy od kąta wychylenia?
Na wszystko muszę podać odpowiednie wzory.
Jak okres wahadła zależy od masy i od kąta wychy. Uzasadnij.
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Jak okres wahadła zależy od masy i od kąta wychy. Uzasadnij.
\(\displaystyle{ F=-kx am=-kx k=- \frac{am}{x}}\)
podstawiając do wzoru masa sie zredukuje
co do kata wychylenia to okres nie zalezy od wychylenia jedynie dla malych katow
niezaleznosc okresu wynika z podanych przez ciebie wzorow - nigdzie nie wystepuje funkcja kata
podstawiając do wzoru masa sie zredukuje
co do kata wychylenia to okres nie zalezy od wychylenia jedynie dla malych katow
niezaleznosc okresu wynika z podanych przez ciebie wzorow - nigdzie nie wystepuje funkcja kata
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Jak okres wahadła zależy od masy i od kąta wychy. Uzasadnij.
A może tak klasycznie?
\(\displaystyle{ k = m\omega^2}\)
Bo stąd się właśnie bierze stała k w ruchu harmonicznym.
\(\displaystyle{ k = m\omega^2}\)
Bo stąd się właśnie bierze stała k w ruchu harmonicznym.
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Jak okres wahadła zależy od masy i od kąta wychy. Uzasadnij.
Wasilewski, ty skorzystales z definicji stalej sprezystosci, ja z prawa Hook'a
oba sposoby sa rownie dobre, ale zawsze - czym wiecej, tym lepiej
oba sposoby sa rownie dobre, ale zawsze - czym wiecej, tym lepiej
