ruch jednostjny prostoliniowy-zadanko
-
gała
ruch jednostjny prostoliniowy-zadanko
piechur poruszajac sie ze stałą prędkością , w ciagu 20 sec przeszedl 30 m . jaka droge przejdzie w ciagu 5 minut?
ruch jednostjny prostoliniowy-zadanko
30m
20'' marszu i 4'40'' przerwy na papierosa
a mógłby przekopytkować prawie pół kilosa...
20'' marszu i 4'40'' przerwy na papierosa
a mógłby przekopytkować prawie pół kilosa...
ruch jednostjny prostoliniowy-zadanko
Jak zrobilem blad poprawcie mnie dopiero zaczynam z matematyka (btw. w tym wypadku fizyka)
v = s * t
s = 30m
t = 20s
v = s / t
v = 30/20 = 3/2 = 15/10 = 1.5km/h
t1 = 5 * 60 = 300s
s = ?
v = 1.5km/h
s = v * t
s = 1.5 * 300 = 450m
