wzory Vieta'a - uzasadnij ...
wzory Vieta'a - uzasadnij ...
Korzystając ze wzorów Vieta'a, uzasadnij, że jeżeli funkcja kwadratowa ma dwa miejsca zerowe, to pierwsza współrzędna wierzchołka jest ich średnią arytmetyczną.
- Arek
- Użytkownik

- Posty: 1565
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 13 razy
wzory Vieta'a - uzasadnij ...
Jezeli \(\displaystyle{ f(x)= ax^2 + bx + c}\) ma dwa miejsca zerowe, to na mocy wzorow Vieta ich suma to
\(\displaystyle{ -\frac{b}{a}}\) , gdzie a rozne od 0. W takim razie ich średnia arytmetyczna to \(\displaystyle{ -\frac{b}{2a}}\) . Wierzchołek paraboli opisanej równaniem funkcji f(x) odpowiada ekstremum lokalnemu tej funkcji. Zatem liczymy pochodną:
\(\displaystyle{ f'(x)=2ax+b}\)
przyrównujemy do 0:
\(\displaystyle{ 2ax+b=0}\),
a zatem \(\displaystyle{ x=-\frac{b}{a}}\), a jest to współrzędna wierzchołka. Więc mamy zgodność.
\(\displaystyle{ \frac{x_1 + x_2}{2} = \frac{-b}{2a}}\)
\(\displaystyle{ -\frac{b}{a}}\) , gdzie a rozne od 0. W takim razie ich średnia arytmetyczna to \(\displaystyle{ -\frac{b}{2a}}\) . Wierzchołek paraboli opisanej równaniem funkcji f(x) odpowiada ekstremum lokalnemu tej funkcji. Zatem liczymy pochodną:
\(\displaystyle{ f'(x)=2ax+b}\)
przyrównujemy do 0:
\(\displaystyle{ 2ax+b=0}\),
a zatem \(\displaystyle{ x=-\frac{b}{a}}\), a jest to współrzędna wierzchołka. Więc mamy zgodność.
\(\displaystyle{ \frac{x_1 + x_2}{2} = \frac{-b}{2a}}\)
