Witam... Nie moge sobie poradzić z takimi zadankami :/ :
1.Na okręgu o promieniu r=3 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy wierzchołku równym \(\displaystyle{ 120^o}\) . Oblicz długości boków trójkąta.
2.Na okręgu o promieniu r=4 cm. opisano trójkąt prostokątny o jednej z przyprostokątnych długości 10 cm. Oblicz pozostałe długości boków.
3.Na okręgu o promieniu r=2 cm. opisano trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 10 cm. Oblicz pozostałe długości boków.
Dopisuje, że wyszło mi w zadaniu 3. Wyszło mi, że pozostale boki maja 4 cm. i \(\displaystyle{ \sqrt{84}}\). Dobrze ? [wątpie]
(3 zadania) Okręgi wpisane w trójkąt
-
szalonooka
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 21 mar 2005, o 16:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
-
florek177
- Użytkownik

- Posty: 3016
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
(3 zadania) Okręgi wpisane w trójkąt
zad. 1.
Zrób rysunek. Oznacz: wysokość - h, podstawę - a; ramię - b; promień - r. Do ramienia poprowadź promień - w ten sposób otrzymasz drugi trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej (h - r). Z zależności na sinus i cosinus napisz trzy równania i rozwiąż układ.
zad. 2.
Rysunek, narysuj promienie. Jedna przyprostokątna to [( b - r ) + r ]; druga - [r + (a - r)]; a przeciwprostokątna to [(b - r)+(a - r)].
Ostatnia zależność + pitagoras = wynik.
zad. 3. ----> patrz zad. 2.
Wyniki - poza drugim - wychodzą z pierwiastkami. Wieczorem mogę podać obliczenia.
Zrób rysunek. Oznacz: wysokość - h, podstawę - a; ramię - b; promień - r. Do ramienia poprowadź promień - w ten sposób otrzymasz drugi trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej (h - r). Z zależności na sinus i cosinus napisz trzy równania i rozwiąż układ.
zad. 2.
Rysunek, narysuj promienie. Jedna przyprostokątna to [( b - r ) + r ]; druga - [r + (a - r)]; a przeciwprostokątna to [(b - r)+(a - r)].
Ostatnia zależność + pitagoras = wynik.
zad. 3. ----> patrz zad. 2.
Wyniki - poza drugim - wychodzą z pierwiastkami. Wieczorem mogę podać obliczenia.