MZM

Wojewódzkie. Regionalne. Miejskie. Szkolne. Klasowe;)
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

MZM

Post autor: kluczyk »

Wyodrębniłem parę zadań, których rozwiązanie szczególnie mnie interesuje.

1zad.) Dwusieczne kątów wewnętrznych trójkąta ABC przy wierzchołkach A i B przecinają się w punkcie S. Przez punkt S poprowadzoną prostą równoległą do boku AB, przecinającą bok AC w punkcie D, zaś bok BC w punkcie E. Wykaż, że |DE|=|AD|+|BE|

2zad.) W pudełku mamy 30 jednobarwnych piłeczek w trzech różnych kolorach. Jeśli wyjmiemy z pudełka 25 piłeczek, to wśród nich znajdą się zawsze co najmniej trzy białe, co najmniej pięc niebieskich i co najmniej siedem czarnych. Ile piłeczek każdego koloru jest w tym pidełku?(Przeprowadź odpowiednie rozumowanie prowadzące do wyniku.)

3zad.) Podstawy trapezu mają długości a i b. Oblicz długość odcinka równoległego do podstaw trapezu dzielącego ten trapez na dwie figury o równych polach.
lampard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 gru 2007, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olkusz

MZM

Post autor: lampard »

Zadanka były całkiem ciekawe (3 rozszerzony). Trochę się z nimi męczyłem, ale ostatecznie wychodzi mi 33.5 pkt, bo zrobiłem drobne błędy w zad. 2 i zad. 9.
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

MZM

Post autor: kluczyk »

Poda ktoś wynk do tego 3 co zamieściłem? Z 2 już sobie poradziłem, a takie łatwe było
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 908
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

MZM

Post autor: LecHu :) »

x-długość tego odcineczka
\(\displaystyle{ x=\sqrt{\frac{a^{2}+b^{2}}{2}}}\)
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

MZM

Post autor: kluczyk »

LecHu pisze:x-długość tego odcineczka
\(\displaystyle{ x=\sqrt{\frac{a^{2}+b^{2}}{2}}}\)
Uff... W sumie dosyć łatwe zadanie, a było za nie aż 5 ptk
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 908
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

MZM

Post autor: LecHu :) »

Powiedzmy sobie, że takie typowo maturalne
peter19913
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 13:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

MZM

Post autor: peter19913 »

A ten wzór powyżej jest stały czy jakoś wyznaczony?
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

MZM

Post autor: kluczyk »

Mam problem z takim o to zadaniem z tego konkursu:

Oblicz \(\displaystyle{ |DE|}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ BE}\) są wysokościami trójkąta ostrokątnego \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ |AB|=c}\) i \(\displaystyle{ |<ACB|=\alpha}\)
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 485 razy

MZM

Post autor: timon92 »

czworokąt ABDE jest wpisany w okrąg, wywnioskuj stąd, że \(\displaystyle{ \sphericalangle CDE = \sphericalangle CAB}\), zatem trójkąty CDE i CAB są podobne, stąd \(\displaystyle{ \frac{DE}{c} = \frac{CE}{CB} = \cos \alpha}\)
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

MZM

Post autor: TheBill »

W tym konkursie trzeba opisywać z czego sie korzysta/kroki działania? np.: "korzystam z tw. o czworokątach opisanych na okręgu"
nikasek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 8 razy

MZM

Post autor: nikasek11 »

Zadania z trzeciego etapu, poziom 3:

1. Dla jakich liczb całkowitych p równanie \(\displaystyle{ 3^{2x}-4*3 ^{x}+p=0}\) ma dwa rozwiązania całkowite? Podaj te rozwiązania.

2. W trapezie o podstawach długości a i b (a>b) poprowadzono proste zawierające przekątne trapezu. Przez punkt przecięcia przedłużeń ramion trapezu poprowadzono prostą równoległą do podstaw. Oblicz długość odcinka wyznaczonego przez tę prostą i przedłużenia ramion.

3. Oblicz sumę rozwiązań równania \(\displaystyle{ log_{sin2x} cos2x+ log_{cos2x}sin2x=2}\) należących do przedziału <0,2010>.

4. Ze zbioru liczb Z={1,2,3,4,...,3n}, n\(\displaystyle{ \in}\)\(\displaystyle{ N_{+}}\) losujemy dwie liczby. Prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że wylosowano dwie takie liczby, których iloczyn przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1 wynosi co najwyżej 0,21. Ile liczb liczy zbiór Z.

5. W ostrosłup prawidłowy sześciokątny, którego krawędź podstawy ma długość 10, a wysokość ma długość \(\displaystyle{ 6\sqrt{3}}\), wpisujemy prostopadłościany w ten sposób, że jedna podstawa prostopadłościanu zawiera się w podstawie ostrosłupa, a wierzchołki należą do krawędzi bocznych ostrosłupa. Wyznacz wymiary prostopadłościanu o największym polu powierzchni bocznej.
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

MZM

Post autor: kluczyk »

Czy treść zadania drugiego jest poprawna?
nikasek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 8 razy

MZM

Post autor: nikasek11 »

To jedyne zadanie, którego nie zrobiłam. Miałoby sens gdyby w treści zadania było napisane: "Oblicz długość odcinka wyznaczonego przez tę prostą i przedłużenia przekątnych

Moje wyniki
1. p=3
3.102320\(\displaystyle{ \pi}\)
4. {3,6,9,...,36}
5. a=\(\displaystyle{ 5\sqrt{3}}\)
b=5
c=\(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

MZM

Post autor: kluczyk »

Potwierdzam wyniki 1,4,5 (w 3 coś podobnego, ale dokładnie nie pamiętam ) W 2 właśnie założyłem to co napisałaś i robiłem dla takiego warunku. Na końcu dodalem jakieś PS, że mam nadzieje, iż o to chodziło Ogólnie zadania łatwe, w porównaniu np. z poprzednim rokiem.
nikasek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 8 razy

MZM

Post autor: nikasek11 »

Do drugiego rysunek zrobiłam, i wskazałam jakieś zależności więc jakieś punkty będą. Zastanawiam się właśnie czy do nich nie napisać. Może wtedy anulują to drugie zadanie ;]
ODPOWIEDZ