a) A = (-3, \(\displaystyle{ \frac{10}{3}}\)), B = ( 0, \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\) )
b) A = (\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\), 0) , B = (2, -\(\displaystyle{ \frac{55}{6}}\))
Wyznacz wzór tej funkcji
-
Intact
- Użytkownik

- Posty: 226
- Rejestracja: 10 gru 2006, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 27 razy
Wyznacz wzór tej funkcji
Ogolna postac funkcji liniowej:
\(\displaystyle{ y=f(x)=ax+b}\)
więc:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{10}{3} = -3a+b \\ \frac{4}{3}=a*0+b \end{cases} \\
\begin{cases} \frac{10}{3}=-3a+\frac{4}{3} \\ b= \frac{4}{3} \end{cases}}\)
Stąd już łatwo wyliczyć a.
\(\displaystyle{ y=f(x)=ax+b}\)
więc:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{10}{3} = -3a+b \\ \frac{4}{3}=a*0+b \end{cases} \\
\begin{cases} \frac{10}{3}=-3a+\frac{4}{3} \\ b= \frac{4}{3} \end{cases}}\)
Stąd już łatwo wyliczyć a.
