Wyznacz pary liczb
-
Santie
- Użytkownik

- Posty: 106
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Wyznacz pary liczb
Suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 504,a ich największym wspólnym dzielnikiem jest 36.Wyznacz wszystkie pary liczb o tej własności.
-
Pablo09
- Użytkownik

- Posty: 240
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nidzica
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 59 razy
Wyznacz pary liczb
To będzie tak:
x-1.liczba
y-2.liczba
x+y=504
x=k*36
y=z*36,
bo NWD wynosi 36
dalej zapisujemy
36k+36z=504, więc
k+z=14,
następnie rozpatrujemy wsyzstkie możlwie przypadki dla
k=1 z=13, k=2 z=14, k=3 z=11 itd.
otrzymujemy następująće pary liczb:
1. x=36 y=468
2.x=72 y=432
3.x=108 y=396
4.x=144 y=360
5.x=180 y=324
6.x=216 y=268
7.x=252 y=252
teraz liczymy, w którtych parach spełniona ejst prawidłowość (NWD=36)
otrzymujemy pary liczb będące rozwiązaniami zadania :
x=36 y=468 x=72 y=432
x=108 y=396 x=180 y=324
Mam nadzieję, że sie nie pomyliłem:P
x-1.liczba
y-2.liczba
x+y=504
x=k*36
y=z*36,
bo NWD wynosi 36
dalej zapisujemy
36k+36z=504, więc
k+z=14,
następnie rozpatrujemy wsyzstkie możlwie przypadki dla
k=1 z=13, k=2 z=14, k=3 z=11 itd.
otrzymujemy następująće pary liczb:
1. x=36 y=468
2.x=72 y=432
3.x=108 y=396
4.x=144 y=360
5.x=180 y=324
6.x=216 y=268
7.x=252 y=252
teraz liczymy, w którtych parach spełniona ejst prawidłowość (NWD=36)
otrzymujemy pary liczb będące rozwiązaniami zadania :
x=36 y=468 x=72 y=432
x=108 y=396 x=180 y=324
Mam nadzieję, że sie nie pomyliłem:P

