Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)= x^{2} + (5-3k)x + k^{2} - 4k + 3}\), gdzie \(\displaystyle{ x\in R}\).
Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których równanie f(x)=0 ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}}\)
spełniające warunek \(\displaystyle{ x_{1}^{2} + x_{2}^{2} < 7x_{1}x_{2}}\).
Zadanie konczy się w polowie ?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zadanie konczy się w polowie ?
\(\displaystyle{ x_1^2+x_2^2=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2}\)
\(\displaystyle{ k^2-4k+3=k^2-k-3k+3=k(k-1)-3(k-1)=(k-1)(k-3)}\)
To powinno CI wystarczyć (tzn. chodzi mi o pierwiastki, zamiana na iloczyn wyrazu wolnego powinna lekko uprościć obliczenia =) ).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ k^2-4k+3=k^2-k-3k+3=k(k-1)-3(k-1)=(k-1)(k-3)}\)
To powinno CI wystarczyć (tzn. chodzi mi o pierwiastki, zamiana na iloczyn wyrazu wolnego powinna lekko uprościć obliczenia =) ).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
- dem
- Użytkownik

- Posty: 518
- Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 17 razy
Zadanie konczy się w polowie ?
Poprawiłem ci zapis a co do zadania to:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\Delta>0\\(x_{1}+x_{2})^{2}-2x_{1}x_{2}<7x_{1}x_{2}\end{array}\right}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\Delta>0\\(x_{1}+x_{2})^{2}-2x_{1}x_{2}<7x_{1}x_{2}\end{array}\right}}\)
Zadanie konczy się w polowie ?
Ale skąd wziales te \(\displaystyle{ k^2 - 4k + 3}\) .. skoro tam wychodzi \(\displaystyle{ 5k^2 - 14k + 13}\)
??
??
- Maniek
- Użytkownik

- Posty: 777
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Zadanie konczy się w polowie ?
To powinno CI wystarczyć (tzn. chodzi mi o pierwiastki, zamiana na iloczyn wyrazu wolnego powinna lekko uprościć obliczenia jak napisał Tomek on poprostu wyliczył pierwiastki z liczby "C" i podstawił w formie iloczynowejSoulless pisze:Ale skąd wziales te \(\displaystyle{ k^2 - 4k + 3}\) .. skoro tam wychodzi \(\displaystyle{ 5k^2 - 14k + 13}\)
??
masz założenie że \(\displaystyle{ \Delta > 0}\) sprawdzasz czy \(\displaystyle{ k R}\) a należy bo \(\displaystyle{ \Delta_k }\)
