Równanie z liczbami zespolonymi.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
stonka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 kwie 2005, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Równanie z liczbami zespolonymi.

Post autor: stonka »

Witam, jak rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych poniższe równanie?
\(\displaystyle{ \frac{1+i}{z}=\frac{2-3i}{\overline{z}}}\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Równanie z liczbami zespolonymi.

Post autor: Tomasz Rużycki »

Pomnóż obie strony przez \(\displaystyle{ z\cdot \overline{z}}\). Potem wstaw \(\displaystyle{ z=a+bi}\), \(\displaystyle{ \overline{z}=a-bi}\).

Równanie to nie ma rozwiązań.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ