Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Santie
Użytkownik
Posty: 106 Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Lubelski
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy
Post
autor: Santie » 11 gru 2007, o 15:03
Na osi OY wyznacz punkt "P" równoodległy od prostych K;6x+3y+7=0 i l; x-2y+4=0
Przynajmniej o jakąś podpowiedź poproszę.
natkoza
Użytkownik
Posty: 2271 Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy
Post
autor: natkoza » 11 gru 2007, o 18:13
a co to znaczy, ze punkt jest równoległy do postej ?
Wasilewski
Użytkownik
Posty: 3879 Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy
Post
autor: Wasilewski » 11 gru 2007, o 20:20
Korzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej \(\displaystyle{ d = \frac{|Ax_0 + By_0 + C|}{\sqrt{A^2 + B^2}}}\) Zapisujesz go dla obu prostych i przyrównujesz.
blost
Użytkownik
Posty: 1973 Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy
Post
autor: blost » 11 gru 2007, o 21:32
Wasilewski ale chyba Natkoza ma rację... jak punkt może być równoległy do prostej ?
soundluk
Użytkownik
Posty: 36 Rejestracja: 11 gru 2007, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BP
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy
Post
autor: soundluk » 11 gru 2007, o 22:17
ten punkt ma byc rownoODlegly a nie rownolegly, przypatrz sie dobrze. z tego wzoru szybko to obliczymy.
Santie
Użytkownik
Posty: 106 Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Lubelski
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy
Post
autor: Santie » 11 gru 2007, o 22:22
Jak mi coś nie wyjdzie to jeszcze się zgłoszę
dzięki.