Oblicz obwod trójkąt rownobocznego, którego wyskość jest równa:
a) 6cm
b) \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}cm}\)
Edit by Tomek R.: Zapoznaj się z regulaminem. Ten wątek poprawiłem.
Oblicz obwód trójkąta równobocznego mając daną wyso
-
artak_serkses
- Użytkownik

- Posty: 133
- Rejestracja: 4 kwie 2005, o 22:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuchnia
- Podziękował: 5 razy
Oblicz obwód trójkąta równobocznego mając daną wyso
No to nie widzę problemu jeśli masz znaną wysokość i znasz wzór \(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\) to już masz wszystko dane pozdrawiam (no i oczywiście Ob=3a ale to jest chyba oczywiste )
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2005, o 21:31 przez artak_serkses, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Oblicz obwód trójkąta równobocznego mając daną wyso
Oznaczmy bok naszego trójkąta przez a. Zatem jego obwód to 3a. Za wzoru na wysokość
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
łatwo wyznaczysz a, potem wystarczy tylko pomnożyć przez 3... No i pozostanie Ci wstawić te dane do gotowego wzoru:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
łatwo wyznaczysz a, potem wystarczy tylko pomnożyć przez 3... No i pozostanie Ci wstawić te dane do gotowego wzoru:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki