Przemiany energii-zadanie.

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
morurd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 kwie 2005, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Przemiany energii-zadanie.

Post autor: morurd »

jestem uczniem liceum i dziewczyna z gimnazjum dala mi zadanie z fizyki. usmiechnolem sie i zaczolem liczyc... ale niestety zauwazylem od razu(za duzo sie juz wie )ze jest rozwiazan wiecej niz jedno... troche mi bylo glupio bo zadanie wyglada na proste:

Młotek o masie 0,5 kg w chwili uderzenia w główkę gwozdzia ma predkosc 1,2 m/s , wbija gwozdz na glebokosc 5mm. jaka siłą nalezaloby nacisnac gwózdz, aby uzyskac ten sam skutek?

mam nastepujacy wynik... 72[N] powiem ze skozystalem z zasady zachowania pedu i ze wzoru na sile: zmiana pedu przez czas.
fizyk w gimnazjum twierdzi ze wynik wynosi 144[N] mysle ze sie myli...
jesli bedzie trzeba przedstawie oba toki rozumowania. z gory dzieki za przedstawienie swoich opinii i opcji rozwiazania tego... az mi glupio.. prostego zadania

[ Dodano: Sro Kwi 13, 2005 4:50 pm ]
czekam na sensowne odpowiedzi...
droopy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 21 sty 2005, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław / Suchedniów
Pomógł: 2 razy

Przemiany energii-zadanie.

Post autor: droopy »

energia kinetyczna młotka zamieniła się na pracę, którą można wyrazić W=Fs, więc:
\(\displaystyle{ F=\frac{W}{s}=\frac{mV^2}{2s}=72N}\)
i nie widzę innej możliwości, wszystko jest jednoznaczne....

ps. zmień temat... chyba nie czytałeś regulaminu...
ODPOWIEDZ