Swobodny spadek ciała
-
prezioso
Swobodny spadek ciała
Zadanko jest takie:
Ciało o masie m spada z wysokości h. Jaką maksynalną wagę (ciężar) wskaże waga która umieszczona jest na wysokości 0??
Np. Ile bym ważył na poziomie 0 gdybym leciał z wysokości 10 metrów (ważę 75 kg)??
Ciało o masie m spada z wysokości h. Jaką maksynalną wagę (ciężar) wskaże waga która umieszczona jest na wysokości 0??
Np. Ile bym ważył na poziomie 0 gdybym leciał z wysokości 10 metrów (ważę 75 kg)??
-
Wiader
- Użytkownik

- Posty: 82
- Rejestracja: 13 lip 2004, o 10:31
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 3 razy
Swobodny spadek ciała
Jezeli lecisz z wysokosci 10 metrow to predkosc przy udezeniu w wage nie bedzie jakas super duza (nie bedzie rzedu relatywistycznych) czyli masa nie ulega zmianie... F=mg=750N twoj ciezar
ale cos mi sie zdaje ze nie zrozumialem zadania bo cos za latwo by bylo
ale cos mi sie zdaje ze nie zrozumialem zadania bo cos za latwo by bylo
-
prezioso
-
Wiader
- Użytkownik

- Posty: 82
- Rejestracja: 13 lip 2004, o 10:31
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 3 razy
Swobodny spadek ciała
Wzory na ciezar...
F=m*g przy predkosciach ze swiata makroskopowego (rzeczywistego)
F=g*m1/(sqrt(1-V^2/C^2)) przy predkosciach relatywistycznych, gdzie
m1 - masa spoczynkowa, V - predkosc, C - predkosc swiatla w osrodku.
nie masz w danych V wiec nie wiem... nie wiem jak to liczyc bo wogole jestem ciemniak z fizyki relatywistycznych i tych transformacji bo nie czaje o co biega... nie mialem tego w 1 klasie liceum a moj nauczyciel powiedzial ze tego z nami juz ne przerobi takze bosko
F=m*g przy predkosciach ze swiata makroskopowego (rzeczywistego)
F=g*m1/(sqrt(1-V^2/C^2)) przy predkosciach relatywistycznych, gdzie
m1 - masa spoczynkowa, V - predkosc, C - predkosc swiatla w osrodku.
nie masz w danych V wiec nie wiem... nie wiem jak to liczyc bo wogole jestem ciemniak z fizyki relatywistycznych i tych transformacji bo nie czaje o co biega... nie mialem tego w 1 klasie liceum a moj nauczyciel powiedzial ze tego z nami juz ne przerobi takze bosko
-
Wiader
- Użytkownik

- Posty: 82
- Rejestracja: 13 lip 2004, o 10:31
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 3 razy
Swobodny spadek ciała
hmmm F=mg, masa razy przyspieszenie w twoim przypadku cialo spada swobodnie, wiec ma stale przyspieszenie ziemskie...
-
prezioso
Swobodny spadek ciała
F=m*g, ale przecież ciało posiada jeszcze prędkość v=sqrt(2*g*h), więc waga wskaże więcej
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Swobodny spadek ciała
Jak dla mnie to działa tak:
F = a * m
a = v / t
i podstawiasz do wzoru
F = (v * m) / t
a ponieważ
v = sqrt(2 * g * h)
to masz
F = (sqrt(2 * g * h) * m) / t
masz dane g, h, m
ale co zrobić z t?
h = g * t / 2 (ciała spadają nie zależnie od masy!!!!!!)
t = 2 * h / g
F = (sqrt(2 * g * h) * m) / (2 * h / g)
Czyli
F = (sqrt(2 * g * h) * m * g) / (2 * h)
Mamy wszystko dane g-przyspieszenie, m-masa, h-wysokość
F = a * m
a = v / t
i podstawiasz do wzoru
F = (v * m) / t
a ponieważ
v = sqrt(2 * g * h)
to masz
F = (sqrt(2 * g * h) * m) / t
masz dane g, h, m
ale co zrobić z t?
h = g * t / 2 (ciała spadają nie zależnie od masy!!!!!!)
t = 2 * h / g
F = (sqrt(2 * g * h) * m) / (2 * h / g)
Czyli
F = (sqrt(2 * g * h) * m * g) / (2 * h)
Mamy wszystko dane g-przyspieszenie, m-masa, h-wysokość
-
prezioso
Swobodny spadek ciała
"h = g * t / 2 (ciała spadają nie zależnie od masy!!!!!!) "
h=(g*t^2)/2
czyli
t = sqrt(2*h/g)
F = (sqrt(2 * g * h) * m) / sqrt(2*h/g)
F = m*g
To się nazywa loop
h=(g*t^2)/2
czyli
t = sqrt(2*h/g)
F = (sqrt(2 * g * h) * m) / sqrt(2*h/g)
F = m*g
To się nazywa loop