Witam!
Mam kilka przykładów całek nieoznaczonych. Nie za bardzo wiem jak się zabierać do tych z liczbą e.
Obliczyć całki przez podstawienie:
\(\displaystyle{ \int (e^{-x}+1)^{3}dx}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{e^{\frac{1}{x}}}{x^{2}}dx}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{e^{x}+e^{-x}}}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{e^{x}dx}{2e^{x}+1}}\)
\(\displaystyle{ \int cosx e^{sinx}dx}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{x \sqrt{1-ln^{2}x}}}\)
\(\displaystyle{ \int e^{-x^{3}} x^{2}dx}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{2^{x}dx}{ \sqrt{1-4^{x}}}}\)
całki nieoznaczone
- Hamster
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 16 razy
całki nieoznaczone
Pierwsze zawsze można ze wzoru skróconego mnożenia
Ad.2
\(\displaystyle{ t=\frac{1}{x}}\)
Ad.3
\(\displaystyle{ t=2e^x+1}\)
Ad.4
\(\displaystyle{ t=sinx}\)
Ad.2
\(\displaystyle{ t=\frac{1}{x}}\)
Ad.3
\(\displaystyle{ t=2e^x+1}\)
Ad.4
\(\displaystyle{ t=sinx}\)
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
całki nieoznaczone
5. podst. \(\displaystyle{ t = \sin x}\)
6. podst. \(\displaystyle{ t = \ln x}\)
7. podst. \(\displaystyle{ t = -x^3}\)
8. podst. \(\displaystyle{ t = 2^x}\)
6. podst. \(\displaystyle{ t = \ln x}\)
7. podst. \(\displaystyle{ t = -x^3}\)
8. podst. \(\displaystyle{ t = 2^x}\)
