Rozwiąż równanie czwartego stopnia
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Rozwiąż równanie czwartego stopnia
Mam do rozwiązania równanie:
\(\displaystyle{ x^4-7x^3-11x^2+17x+4=0}\)
To jest masakra ... Nie przerabiałem w szkole sposobów rozwiązywania takich równań.
Sprawdzałem to w kompendium, ale tez nie ciekawie wychodzi zwłaszcza, że mam kilka takich równań do rozwiazania krok po kroku ... Mógłby mi ktoś pomóc ?? Jak sie do tego zabrać ??
\(\displaystyle{ x^4-7x^3-11x^2+17x+4=0}\)
To jest masakra ... Nie przerabiałem w szkole sposobów rozwiązywania takich równań.
Sprawdzałem to w kompendium, ale tez nie ciekawie wychodzi zwłaszcza, że mam kilka takich równań do rozwiazania krok po kroku ... Mógłby mi ktoś pomóc ?? Jak sie do tego zabrać ??
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2005, o 21:51 przez Zlodiej, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maniek
- Użytkownik

- Posty: 777
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Rozwiąż równanie czwartego stopnia
nie wiem czy ci to wczymś pomoże ale w moich tablicach znalazłem coś takiego jak wzór na : równanie zwrotne czwartego stopnia wielomianu tzn \(\displaystyle{ x^4 + ax^3 + bx^2 + ax + c=0}\) i w metodzie rozwiązywania napisali żeby skorzystać z wprowadzenia zmiennej pomocniczej tzn : \(\displaystyle{ t = x + \frac {1}{x}}\)
ale sam nie wiem czy Ci cos wtym pomoże ten wzór :/ jak coś to skasuje ten post ..
ale sam nie wiem czy Ci cos wtym pomoże ten wzór :/ jak coś to skasuje ten post ..
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Rozwiąż równanie czwartego stopnia
Maniek_Będzin,
Spoko ... wcześniejsze zadanie było z długim równaniem symetrycznym ... W tym problem, że te co teraz mam to są niesymetryczne ... Próbowałem tak, ale nic nie dało ... Jakby co to tutaj masz sposoby rozwiązywania każdej długości równania symertycznego ... https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=2702
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3841
Tutaj jest ten sposób na rozwiązanie tego równania, ale czy to jest jedyny ?? Bo przy niektórych wychodzą takie pierwiastki, że się odechciewa ...
Spoko ... wcześniejsze zadanie było z długim równaniem symetrycznym ... W tym problem, że te co teraz mam to są niesymetryczne ... Próbowałem tak, ale nic nie dało ... Jakby co to tutaj masz sposoby rozwiązywania każdej długości równania symertycznego ... https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=2702
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3841
Tutaj jest ten sposób na rozwiązanie tego równania, ale czy to jest jedyny ?? Bo przy niektórych wychodzą takie pierwiastki, że się odechciewa ...
-
Rogal
- Użytkownik

- Posty: 4992
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Rozwiąż równanie czwartego stopnia
Szczerze powiem, że nie jest mi znany inny sposób rozwiązywania w ogólnym przypadku takich wielomianów. Może się jeszcze udać czasem rozłożyć go na dwa trójmiany, no ale również niekoniecznie - zostają już tylko wzory Ferrariego.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Rozwiąż równanie czwartego stopnia
Zlodiej: Nie mam innego pomysłu niestety, więc zamieniłbym to na iloczyn dwóch trójmianów w następujący sposób:
1) biore sobie dwa trójmiany \(\displaystyle{ x^2+ax+b}\) oraz \(\displaystyle{ x^2+cx+d}\), ich iloczyn (o ile się nie pomyliłem to \(\displaystyle{ x^4+x^3(a+c)+x^2(b+ac+d)+x(ad+bc)+bd}\)),
2) robisz sobie układ 4ech równań z czterema niewiadomymi... Sporo roboty będzie, ale powinno wyjść =) (sprawdź wszystkie takie b i d, że ich iloczyn jest równy 4 =) ).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
1) biore sobie dwa trójmiany \(\displaystyle{ x^2+ax+b}\) oraz \(\displaystyle{ x^2+cx+d}\), ich iloczyn (o ile się nie pomyliłem to \(\displaystyle{ x^4+x^3(a+c)+x^2(b+ac+d)+x(ad+bc)+bd}\)),
2) robisz sobie układ 4ech równań z czterema niewiadomymi... Sporo roboty będzie, ale powinno wyjść =) (sprawdź wszystkie takie b i d, że ich iloczyn jest równy 4 =) ).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
- bisz
- Użytkownik

- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Rozwiąż równanie czwartego stopnia
x=
8.09218056539129
1.15350285833137
-0.21056493556659
-2.03511848815607
lub tez...
x =
[7/4+1/12*3^(1/2)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+1/12*(-(-1410*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+12*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+
+6312*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)-
-9270*3^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)/((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2))^(1/2)]
[7/4+1/12*3^(1/2)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)-
-1/12*(-(-1410*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+12*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+
+6312*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)-
-9270*3^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)/((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2))^(1/2)]
[7/4-1/12*3^(1/2)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+1/12*(-(-1410*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+12*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+
+6312*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+9270*3^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)/((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2))^(1/2)]
[7/4-1/12*3^(1/2)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)-
-1/12*(-(-1410*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+12*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+
+6312*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+9270*3^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)/((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2))^(1/2)]
w kazdym razie milego dnia
Musiałem to podzielić, bo mnie szlag trafiał z przesuwaniem forum.
8.09218056539129
1.15350285833137
-0.21056493556659
-2.03511848815607
lub tez...
x =
[7/4+1/12*3^(1/2)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+1/12*(-(-1410*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+12*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+
+6312*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)-
-9270*3^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)/((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2))^(1/2)]
[7/4+1/12*3^(1/2)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)-
-1/12*(-(-1410*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+12*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+
+6312*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)-
-9270*3^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)/((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2))^(1/2)]
[7/4-1/12*3^(1/2)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+1/12*(-(-1410*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+12*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+
+6312*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+9270*3^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)/((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2))^(1/2)]
[7/4-1/12*3^(1/2)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)-
-1/12*(-(-1410*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+12*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+
+6312*((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2)+
+9270*3^(1/2)*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)/((235*(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3)+
+4*(910+6*i*4019541^(1/2))^(2/3)+2104)/(910+6*i*4019541^(1/2))^(1/3))^(1/2))^(1/2)]
w kazdym razie milego dnia
Musiałem to podzielić, bo mnie szlag trafiał z przesuwaniem forum.
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Rozwiąż równanie czwartego stopnia
bisz,
Nie no spoko ... W tym problem, że to ma być rozwiązywanie zadania, a nie sam wynik ... Zapewne to robione za pomocą jakiegoś programu no nie ?? A jeśli nie to jak tego dokonałeś ?:P
Nie no spoko ... W tym problem, że to ma być rozwiązywanie zadania, a nie sam wynik ... Zapewne to robione za pomocą jakiegoś programu no nie ?? A jeśli nie to jak tego dokonałeś ?:P
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Rozwiąż równanie czwartego stopnia
wozny,
Tego nie ma w żadnej klasie ... Równania wyższych stopni i to jeszcze z "pięknymi" pierwiastkami to nie na zwykłe LO ... Więc się nie przejmuj.
Dobra dzięki za "pomoc" ... Jakoś sobie dam rade korzystając z tamtych wzorów ...
Tego nie ma w żadnej klasie ... Równania wyższych stopni i to jeszcze z "pięknymi" pierwiastkami to nie na zwykłe LO ... Więc się nie przejmuj.
Dobra dzięki za "pomoc" ... Jakoś sobie dam rade korzystając z tamtych wzorów ...
- DEXiu
- Użytkownik

- Posty: 1163
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Rozwiąż równanie czwartego stopnia
Hmm. W temacie napisałeś "Rozwiąż układ równań..." a w treści zamieściłeś tylko jedno równanie. Pomyłka w tytule czy po prostu wciepnąłeś tylko jedno z równań należących do jakiegoś ukłądu układu? Bo jeśli tak (znaczy jeśli to jest tylko fragment układu) to może właśnie w tym tkwi klucz - jakoś pouzależniać od siebie te wielomiany, zastosować Viete'a, sumę albo iloczyn dwóch lub kilku równań. Możliwości jest wiele. 
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Rozwiąż równanie czwartego stopnia
Nie ... pomyliłem się w pisaniu tematu, chociaż dałbym głowe, że pisałem rozwiąż równanie ...
Nic nie pomoże Trzeba poprostu sie bawić w podstawianie kilku zmiennych ...
Dzięki ...
Nic nie pomoże Trzeba poprostu sie bawić w podstawianie kilku zmiennych ...
Dzięki ...
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6953
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Rozwiąż równanie czwartego stopnia
To jest masakra ... Nie przerabiałem w szkole sposobów rozwiązywania takich równań.
Nie przerabiałeś w szkole takich rzeczy ale wszystkie potrzebne rzeczy ro rozkładu tego wielomianu
na czynniki kwadratowe miałeś w szkole no może poza zespolonymi chociaż do niedawna w niektórych
technikach zespolone też mieli
Tomasz Rużycki, pomysł dobry ale otrzymany układ równań będzie wymagał sporo obliczeń i żeby dostać układ który wymaga znacznie mniej obliczeń trzeba podstawić
\(\displaystyle{ x=y+ \frac{7}{4}\\
y^{4}+py^2+qy+r=\left(y^2-ay+b \right)\left( y^2+ay+c\right)}\)
Po porównaniu współczynników dostaniemy prostszy układ równań
ale gdyby interesował nas sam rozkład to sprawa się nieco skomplikuje
Jeżeli chodzi o rozkład na czynniki kwadratowe to bardziej mi się podoba
metoda z przekształceniem równania do postaci różnicy kwadratów
wykorzystując wzory skróconego mnożenia i wyróżnik trójmianu
Można też się bawić funkcjami symetrycznymi
Nie przerabiałeś w szkole takich rzeczy ale wszystkie potrzebne rzeczy ro rozkładu tego wielomianu
na czynniki kwadratowe miałeś w szkole no może poza zespolonymi chociaż do niedawna w niektórych
technikach zespolone też mieli
Tomasz Rużycki, pomysł dobry ale otrzymany układ równań będzie wymagał sporo obliczeń i żeby dostać układ który wymaga znacznie mniej obliczeń trzeba podstawić
\(\displaystyle{ x=y+ \frac{7}{4}\\
y^{4}+py^2+qy+r=\left(y^2-ay+b \right)\left( y^2+ay+c\right)}\)
Po porównaniu współczynników dostaniemy prostszy układ równań
ale gdyby interesował nas sam rozkład to sprawa się nieco skomplikuje
Jeżeli chodzi o rozkład na czynniki kwadratowe to bardziej mi się podoba
metoda z przekształceniem równania do postaci różnicy kwadratów
wykorzystując wzory skróconego mnożenia i wyróżnik trójmianu
Można też się bawić funkcjami symetrycznymi
