Napisz równania stycznych do okręgu \(\displaystyle{ x^2+y^2=4}\), przechodzących przez punkt \(\displaystyle{ P=(0,4)}\)
Nie robiłem jeszcze funkcji pochodnej i nie wiem jak to zrobić:(
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
równania stycznych do okręgu
-
dodgesrt10
- Użytkownik

- Posty: 24
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 9 razy
równania stycznych do okręgu
Ostatnio zmieniony 3 gru 2007, o 14:15 przez dodgesrt10, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piotrek89
- Użytkownik

- Posty: 1050
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
równania stycznych do okręgu
y=ax+b
4=b
y=ax+4
i teraz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+y^{2}=4 \\ y=ax+4 \end{cases}}\)
układ ten ma mieć jedno rozwiązanie
4=b
y=ax+4
i teraz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+y^{2}=4 \\ y=ax+4 \end{cases}}\)
układ ten ma mieć jedno rozwiązanie
- Szemek
- Użytkownik

- Posty: 4800
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1408 razy
równania stycznych do okręgu
postać ogólna prostej: \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
prosta przechodząca przez punkt P(0,4) ma równanie:
w postaci kierunkowej \(\displaystyle{ y=ax+4}\)
w postaci ogólnej \(\displaystyle{ Ax-y+4=0}\)
Z punktu znajdującego się na zewnątrz okręgu można poprowadzić dwie styczne.
Skorzytaj ze wzoru na odległość punktu(środka okręgu \(\displaystyle{ S(0,0)}\)) od prostej.
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_s+By_s+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
Odległość ta musi być równa promieniowi \(\displaystyle{ r=2}\), żeby proste były stycznymi.
\(\displaystyle{ 2=\frac{|A 0 + B 0 + 4|}{\sqrt{A^2+(-1)^2}}}\)
\(\displaystyle{ 2=\frac{4}{\sqrt{A^2+1}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{A^2+1}=2}\)
\(\displaystyle{ A^2+1=4}\)
\(\displaystyle{ |A|=\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ A=-\sqrt{3} A=\sqrt{3}}\)
równania prostych
\(\displaystyle{ y=-\sqrt{3}x+4 y=\sqrt{3}x+4}\)
prosta przechodząca przez punkt P(0,4) ma równanie:
w postaci kierunkowej \(\displaystyle{ y=ax+4}\)
w postaci ogólnej \(\displaystyle{ Ax-y+4=0}\)
Z punktu znajdującego się na zewnątrz okręgu można poprowadzić dwie styczne.
Skorzytaj ze wzoru na odległość punktu(środka okręgu \(\displaystyle{ S(0,0)}\)) od prostej.
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_s+By_s+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
Odległość ta musi być równa promieniowi \(\displaystyle{ r=2}\), żeby proste były stycznymi.
\(\displaystyle{ 2=\frac{|A 0 + B 0 + 4|}{\sqrt{A^2+(-1)^2}}}\)
\(\displaystyle{ 2=\frac{4}{\sqrt{A^2+1}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{A^2+1}=2}\)
\(\displaystyle{ A^2+1=4}\)
\(\displaystyle{ |A|=\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ A=-\sqrt{3} A=\sqrt{3}}\)
równania prostych
\(\displaystyle{ y=-\sqrt{3}x+4 y=\sqrt{3}x+4}\)