Czas

Dave
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Czas

Post autor: Dave »

Jaka jest natura czasu? na jakiej zasadzie powstał i biegnie? czy mozna sie w nim cofnąć badz wyprzedzic go? Czy to on jes odpowiedzialny za powstawanie innych wymiarow?

I najwazniejsze : Czy kiedykolwiek poznamy odpowiedz na chociaz jedno z tych pytan?

Zapraszam wszystkich do gorącej dyskusji na ten temat i przedstawiania swoich pogladow na tym topicu
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik

Czas

Post autor: Skrzypu »

A może mi ktoś wyjaśnić dlaczego dobe mierzymy jako 24h, a tak naprawde obrót Ziemi dookoła własnej osi trwa 23 godziny, 56 minut, dlaczego tak jest?
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czas

Dla zaokraglenia...

jednak faktycznie jest to glupie bo skutkiem tego jest wlasnie ten dodatkowy dzien co cztery lata
marshal
Użytkownik
Użytkownik

Czas

Post autor: marshal »

glupie nie glupie.. zrobcie zegarek na 23 h 56 min :P
Wiader
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Czas

Post autor: Wiader »

Szalenie polecam ksiazke "krotka historia czasu" S.Hawkinga, fajna bez zadnych wzorow, czyta sie jak Tolkiena gheh.
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czas

Czytalem ja i osobiscie niezrobila na mnie jakiegos ogromnego wrazenia. Nic nowego sie z niej nie dowiedzialem. Znacznie bardziej polecam "piekno wszechsiwata"
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czas

Ciekawa jest ksiazka "czas, niedokonczona rewolucja einsteina" autorstwa paula daviesa. Jest wniej spora dawka filozofii ale ogolnie bardzo polecam.
marshal
Użytkownik
Użytkownik

Czas

dave pisze:Jaka jest natura czasu? na jakiej zasadzie powstał i biegnie? czy mozna sie w nim cofnąć badz wyprzedzic go? Czy to on jes odpowiedzialny za powstawanie innych wymiarow?
szczerze powiedziawszy nie jestem do konca na czasie (:P) w tych sprawach...

Spotkalem sie z opiniami, ze czas mozna traktowac jako kolejny wymiar, kolejna os, na ktorej odciete sa jakby pojedyncze klatki z pozostalych trzech wymiarow (ta teoria nie jest chyba specjalnie zaskakujaca )

Jezeli juz traktowac czas jako swoista os to jest calkiem prawdopodbne ze moznaby sie po niej poruszac do przodu i wstecz...
Jedynym problemem jest wizualizacja tej osi ... byc moze jestesmy zbyt ograniczeni przez nasze zmysly by te os dostrzec, byc mzoe to jeszcze kwestia czasu... (ah ten czas )

Byc moze furtka do tego wymiaru jest predkosc swiatla.. (i tu tez spor czy jest to faktycznie predkosc zaporowa)
A jak powstal ... pewnie razem z innymi ..wlasnie.. jak powstal wszechswiat z jego wymiarami?? Jakiej teorii zawierzacie ??:P
Wiader
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Czas

Post autor: Wiader »

Ktos mi podrypal ksiazki Hawkinga a pamientam ze bylo tam fajnie opisane pojecie strzalki czasu, moglby ktos to objasnic? bodajrze w "krotkiej historii czasu" to bylo...
marshal
Użytkownik
Użytkownik

Czas

Kod: Zaznacz cały

http://www.wiw.pl/biblioteka/czas_davies/06.asp

na tych stronkach w mniejszym lub wikszym stopniu opisano co to jest ta strzalka czasu.. mam nadzieje ze to troche rozjasni
yasiu58

Czas

Post autor: yasiu58 »

mnie najbardziej ciekawi skąd się wziął czas-czy był od początku, czy został jakby "wymyslony" przez ludzi...To już za dużo na mój mały rozumek
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czas

slyszalem ze gdyby ktos probowal rozpedzic powiedzmy prom kosmiczny do predkosci swiatla powiedzmy pociagajac za dzwignie na panelu sterowniczym, zblizajac sie do predkosci swiatla czas by spowalnial az przy osiagnieciu predkosci swiatla stanal by w miejscu i osoba pociagajaza dzwignie nie mogla byjuz jej zwolnic poniewac czas by dla niej stanal. czy to oznacza ze dla swiatla czas nieplynie i swiatlo ciagle jest w ruchu i nie sposob go zatrzymac??

Codo pytania yasia to czas wg teorii wielkiego wybuchu wylonil sie wlasnie z niego, lecz czy naprawde tak jest??
yasiu58

Czas

Post autor: yasiu58 »

jakis ty mądry dave musze sobie powiesic twój plakacik nad łóżkiem Numa numa ei
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czas

"Czas zostal wymyslony przez ludzi"

Uwazasz ze gdyby ludzie nieistnieli to nieistanialo by nic bo by go nie wymyslili?

Oznaczalo by to ze zanim ludzie powstali czasunie bylo, hehehe

Raczej nalezaloby odrzucic mozliwosc "wymyslenia czasu" przez ludzi
marshal
Użytkownik
Użytkownik

Czas

dave pisze:slyszalem ze gdyby ktos probowal rozpedzic powiedzmy prom kosmiczny do predkosci swiatla powiedzmy pociagajac za dzwignie na panelu sterowniczym, zblizajac sie do predkosci swiatla czas by spowalnial az przy osiagnieciu predkosci swiatla stanal by w miejscu i osoba pociagajaza dzwignie nie mogla byjuz jej zwolnic poniewac czas by dla niej stanal. czy to oznacza ze dla swiatla czas nieplynie i swiatlo ciagle jest w ruchu i nie sposob go zatrzymac??
z tego co piszesz wynikaloby ze jestesmy kompletnie uzaleznieni od czasu...tzn ze moglby on nas sparalizowac...czas moglby spowalniac, ale czy to od razu ma oznaczac ze i nasze ruchy musza spowalniac... ??
ODPOWIEDZ