Prawa miejskie.

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
xxtiger
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 31 sty 2007, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Prawa miejskie.

Post autor: xxtiger »

Gdynia otrzymała prawa miejskie 570 lat później od Kazimierza Dolnego. w 1956 roku oba miasta święciły jubileusz nadania praw, ale rocznica kazimierza była 20 razt większa od rocznicy Gdyni. W któym roku każde z tych miast otrzymało prawa miejskie?
antalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 31 paź 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: osw
Pomógł: 3 razy

Prawa miejskie.

Post autor: antalek »

Gdynia 1926
Kazimierz Dolny 1356
toma8888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 18 sty 2006, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Prawa miejskie.

Post autor: toma8888 »

moze ja to ładnie zapisze

x- data otrzymania praw miejskich przez Kazimierz D
x + 570 - przez Gdynie

y - rocznica Gdyni

x+570+y=x+20y
19y=570
y=30

x+570+30=1956
x=30

x*20=600

1956-600=1356 - K. D.
1956-30=1926 - Gdynia
ODPOWIEDZ