Oblicz obwód trójkąta równobocznego przy danej wysoko

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
jus

Oblicz obwód trójkąta równobocznego przy danej wysoko

Post autor: jus »

W trójkącie równobocznym wysokość ma długość 6. Oblicz obwód tego trójąta...
Bardzo bym była wdzięczna za jakąkolwiek pomoc
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 777
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

Oblicz obwód trójkąta równobocznego przy danej wysoko

Post autor: Maniek »

Nie wiem czy dobrze kombinuje ale wzór na wysokość w trójkącie równobocznym to \(\displaystyle{ h = \frac {a \ sqrt {3} }{2}}\) czyli po podstawieniu i wykonaniu obliczeń wychodzi mi że \(\displaystyle{ a = 4 \sqrt {3}}\) ,a obwód to 3a czyli \(\displaystyle{ 12 \sqrt {3}}\) !!


Edit by T.R.: Dobrze.

Edit by Rogal: Wszystko pięknie, ale analityczna to to nie jest . I temat był nie bardzo...
ODPOWIEDZ