Dana jest funkcja
\(\displaystyle{ f(x)=x^3 - 3x^2 - 9x + 27}\)
Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ f(x)=m (x^2 - 9)}\) ma dokładnie dwa różne miejsca zerowe?
to jest zadanie zaliczeniowe i niebardzo wiem jak sobie z nim poradzić
pomóżcie
z góry dzięki
Edit by Tomek R.: Z racji tego, że to jest Twój pierwszy post, poprawiłem temat i oznaczenia. Zapoznaj się z regulaminem.
równanie 3 stopnia z parametrem -zadanie.
-
ap
- Użytkownik

- Posty: 97
- Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: T3
- Pomógł: 10 razy
równanie 3 stopnia z parametrem -zadanie.
To będzie startowało w konkursie na najbardziej nieścisły matematyczny zapis roku, ale jakie sformułowanie zadania, taki zapis:
\(\displaystyle{ f(x)=(x+3)(x-3)^2=m(x+3)(x-3)\\(x-3)(x+3)\[(x-3)-m\]=0\\m=const\ \Right\ (x-3)-m=(x-3)\ \ (x-3)-m=(x+3)\ \Leftright\ m\in \{-6,0\}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(x+3)(x-3)^2=m(x+3)(x-3)\\(x-3)(x+3)\[(x-3)-m\]=0\\m=const\ \Right\ (x-3)-m=(x-3)\ \ (x-3)-m=(x+3)\ \Leftright\ m\in \{-6,0\}}\)
-
jorge
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 9 kwie 2005, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: skierniewice
równanie 3 stopnia z parametrem -zadanie.
Edit by Tomek R.: Z racji tego, że to jest Twój pierwszy post, poprawiłem temat i oznaczenia. Zapoznaj się z regulaminem.
Respect! pierwsza wizyta na forum, i jakie miłe zaskoczenie . Dzięki. Porządne forum.
Ap no to Respect x2 (razy dwa) Robiłem to w excelu (wynik ten sam) tylko nie potrafiłem tego fachowo matematycznie zapisać. Wilkie dzięki. A co do zapisu - mój pierwszy post
pozdro
Respect! pierwsza wizyta na forum, i jakie miłe zaskoczenie . Dzięki. Porządne forum.
Ap no to Respect x2 (razy dwa) Robiłem to w excelu (wynik ten sam) tylko nie potrafiłem tego fachowo matematycznie zapisać. Wilkie dzięki. A co do zapisu - mój pierwszy post
pozdro
-
ap
- Użytkownik

- Posty: 97
- Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: T3
- Pomógł: 10 razy
równanie 3 stopnia z parametrem -zadanie.
Chodziło mi o mój zapis. Do takiego sformułowania zadania Ty też się chyba nie przyczyniłeś, więc się nie przejmuj.