Długość trasy, roczne dochody, drzewa w sadzie

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
ania :):)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 paź 2007, o 17:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom

Długość trasy, roczne dochody, drzewa w sadzie

Post autor: ania :):) »

mam kilka zadań, prosiłabym o pomoc w ich rozwiązaniu:

zad. 1
Dochody dwóch panów są w stosunku 5:3, podczas gdy ich wydatki są w stosunku 9:5. Każdy zaoszczędza po 6000 zł w roku. Oblicz roczny dochód każdego z nich.

zad.2
Zwiększając prędkośc pociągu o 10 km/h, zyskujemy na pewnej trasie 40 min. Jeśli jednak prędkośc zostanie zmniejszona o 10 km/h to staracimy jedną godzinę. Jaka jest długośc trasy?

zad.3
Pan Nowak planując nowy sad, chce zasadzic drzewka tak, aby ich liczba w każdym rzędzie była równa liczbie rzędów. Zakupu drzewek dokonała żona, która kupiła o 6 drzewek więcej niż planował mąż. Pan Nowak obliczył, że jeżeli doda jeden rząd i po jednym drzewku w każdym rzędzie to zabraknie mu 19 drzewek. Oblicz ile drzewek zakupiła żona pana Nowaka.

zad.4
Z przystani jednocześnie wypłynęły w tym samym kierunku parowiec pasażerski i kuter. Pierwszy z prędkościa 24 km/h, drugi 15 km/h. Po upływie 3 godzin parowiec osiadł na mieliznie. Po pewnym czasie parowiec ruszył dalej i po 7 godzinach dogonił skuter. Ile godzin parowiec siedział na mieliźnie?
z góry dziekuję

[ Dodano: 22 Listopada 2007, 20:21 ]
Proszę o jakies rozwiąznie
Ostatnio zmieniony 22 lis 2007, o 22:01 przez ania :):), łącznie zmieniany 1 raz.
mida
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 18 lis 2007, o 11:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Długość trasy, roczne dochody, drzewa w sadzie

Post autor: mida »

10*24=(10+x)*15
x=6h

10=7
toma8888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 18 sty 2006, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Długość trasy, roczne dochody, drzewa w sadzie

Post autor: toma8888 »

ania pisze:mam kilka zadań, prosiłabym o pomoc w ich rozwiązaniu:

zad. 1
Dochody dwóch panów są w stosunku 5:3, podczas gdy ich wydatki są w stosunku 9:5. Każdy zaoszczędza po 6000 zł w roku. Oblicz roczny dochód każdego z nich.
oznacz sobie
dochody pierwszego 5x drugiego 3x
wydatki pierwszego 9y drugiego 5y

\(\displaystyle{ \begin{cases} 5x - 9y = 6000\\ 3x - 5y = 6000 \end{cases}}\)

dalej sobie poradzisz
ODPOWIEDZ