Na danej paraboli znaleźć punkt leżący najbliżej proste
-
Margaretta
- Użytkownik

- Posty: 70
- Rejestracja: 9 lip 2004, o 15:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Police
Na danej paraboli znaleźć punkt leżący najbliżej proste
Na paraboli \(\displaystyle{ y^2=4x}\) znajdź punkt leżący najbliżej prostej y=2x+4. =/ mógłby mi ktoś wytłumaczyć mniej więcej jak takie zad sie rozwiązuje.. dziękuję. pozdr
- Undre
- Użytkownik

- Posty: 1232
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Na danej paraboli znaleźć punkt leżący najbliżej proste
Tak na szybko mam jeden pomysł - znalazłbym prostą z=cx+d, gdzie c takie aby y i z były prostopadłe, zaś d takie, aby prosta z przecinała się z parabolą. Dobrze ?
-
paulgray
- Użytkownik

- Posty: 157
- Rejestracja: 23 wrz 2004, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH-EAIiE
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Na danej paraboli znaleźć punkt leżący najbliżej proste
hmmm: szukany pkt leży na paraboli, więc ma współrzędne: \(\displaystyle{ A=(\frac{y^{2}}{4}, y)}\)
korzystamy teraz ze wzoru na odległość pktu od prostej:
\(\displaystyle{ d(A, l)=\frac{|\frac{y^{2}}{2}-y+4|}{\sqrt{5} }}\)
jest ona najmniejsza tylko dla najmniejszej wartości licznika. Wyrażenie pod modułem jest większe od zera dla każdego \(\displaystyle{ y R}\) więc możemy spokojnie opuścić moduł i znaleźć odciętą wierzchołka paraboli: \(\displaystyle{ y=-\frac{-1}{2\cdot \frac{1}{2}}=1\\ \frac{y^{2}}{4}=\frac{1}{4}}\)
a więc szukany pkt ma współrzędne: \(\displaystyle{ A=(\frac{1}{4}, 1)}\)
korzystamy teraz ze wzoru na odległość pktu od prostej:
\(\displaystyle{ d(A, l)=\frac{|\frac{y^{2}}{2}-y+4|}{\sqrt{5} }}\)
jest ona najmniejsza tylko dla najmniejszej wartości licznika. Wyrażenie pod modułem jest większe od zera dla każdego \(\displaystyle{ y R}\) więc możemy spokojnie opuścić moduł i znaleźć odciętą wierzchołka paraboli: \(\displaystyle{ y=-\frac{-1}{2\cdot \frac{1}{2}}=1\\ \frac{y^{2}}{4}=\frac{1}{4}}\)
a więc szukany pkt ma współrzędne: \(\displaystyle{ A=(\frac{1}{4}, 1)}\)