Chodzi mi o granicę funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{x^2+2x-1}{2-x}}\), gdy \(\displaystyle{ x\to 2}\).
Czekam cierpliwie i dziękuję z góry. Może troszkę niecierpliwie jednak.
Zastosowanie reguły de L'Hospitala w liczeniu granic
-
marshal
- Użytkownik

- Posty: 871
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
Zastosowanie reguły de L'Hospitala w liczeniu granic
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\2^-}\frac{x^2+2x-1}{2-x}=\frac{4+4-1}{0^+}=+\infty}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\2^+}\frac{x^2+2x-1}{2-x}=\frac{4+4-1}{0^-}=-\infty}\)
Stała podzielona przez \(\displaystyle{ 0^+}\) daje \(\displaystyle{ +\infty}\), natomiast podzielona prze \(\displaystyle{ 0^-}\) daje \(\displaystyle{ -\infty}\).
:]
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\2^+}\frac{x^2+2x-1}{2-x}=\frac{4+4-1}{0^-}=-\infty}\)
Stała podzielona przez \(\displaystyle{ 0^+}\) daje \(\displaystyle{ +\infty}\), natomiast podzielona prze \(\displaystyle{ 0^-}\) daje \(\displaystyle{ -\infty}\).
:]