Alicja :)

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
artak_serkses
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: artak_serkses »

Przeglądam to gorum i zauważyłem, że nie ma chyba jednej z najlepszych zagadek wszechczasów (jeśli gdzieś była, a mi umknęła, to z góry przepraszam i proszę o usunięcie tematu)

Oto ona:

Alicja przechadzała się właśnie wyłożonymi kamieniem ścieżkami rozległego lasu Krainy Czarów, gdy z pobliskiego prześwitu doszły ją jakieś odgłosy. Będąc osobą ciekawą wdrapała się na rosnące opodal drzewo i stała się świadkiem następującej sceny...

Dookoła olbrzymiego stołu zgromadziło się 31 ludzi. Naprzeciw nich stał Mówca, zabawny, odziany w szkarłatną tunikę profesor z krótką, białą brodą. Gestem uciszył on zebranych i wygłosił najprzedziwniejszą mowę, jaką Alicji kiedykolwiek zdarzyło się słyszeć.

- Koledzy logicy. My, najbardziej zdyscyplinowane i ścisłe umysły Krainy Czarów, zgromadziliśmy się tu dzisiaj na naszej 125-tej dorocznej konwencji. Usłyszeć będziemy mogli zadziwiające baśnie logiki, myśleć będziemy o rzeczach dla zwykłych śmiertelników niepomyślanych, przemierzymy zbocza Gór Nieskończonych Dociekań i najbardziej wymagające Szlaki Intelektu. Lecz wprzód musimy upewnić się, że żaden intruz nie ukrywa się w naszym kręgu.

Po czym profesor ruszył dookoła stołu, każdemu mijanemu logikowi przylepiając do czoła niewielką kolorową kropkę. Powróciwszy do swego miejsca u szczytu stołu, rozpoczął objaśnianie zasad tego cudacznego eksperymentu.

- Każdy z was widzi kropki na czołach wszystkich swych kolegów, ale byłem ostrożny, aby nikt nie dostrzegł koloru swej własnej. Zadaniem każdego z was jest odgadnąć kolor, jakim jest oznaczone jego czoło.

- Tylko jedna jest reguła i jest ona prosta. Każdej minuty ten dzwonek wyda dźwięk. Jeśli w chwili dzwonka ktoś z was znał będzie kolor kropki, którą nosi, niech wstanie od stołu i dołączy do mnie na sąsiedniej polanie, gdzie konwencja będzie toczyć się dalej. Jeśli jednak jego kolor jest mu wciąż nieznany, niech pozostanie przy stole.

- Ten, kto pozostanie przy stole, gdy powinien był wstać, albo też wstanie gdy raczej powinien był siedzieć, nie może rzecz jasna tytułować się logikiem. Ktoś taki usunięty będzie z tej konwencji, z nieodwołalnym zakazem powrotu.

Profesor zamierzał już odejść, gdy jego uwagę zwróciło wyraźne zakłopotanie najbystrzejszego z nowicjuszy. Jego wątpliwości rozproszył tymi słowy:

- Nie obawiaj się młodzieńcze. Jest możliwym rozwiązać to zadanie. Choć, oczywiście, nie wolno wam w żaden sposób porozumiewać się ze sobą.

Nowicjusz uśmiechnął się, gdyż Mówca Zgromadzenia Najbardziej Zdyscyplinowanych i Ścisłych Umysłów Krainy Czarów nie może wygłaszać zdań fałszywych.

Na oczach zdziwionej już do wszelkich granic Alicji, profesor opuścił zgromadzenie i eksperyment się rozpoczął.

Na pierwszy dzwonek opuściły stół cztery osoby. Na drugi, wszyscy z czerwonymi kropkami wstali razem i wyszli. Przy trzecim nie poruszył się nikt, podczas gdy na czwarty zareagowała przynajmniej jedna osoba. Wspomniany już nowicjusz oraz jego obecna siostra, oboje z kropkami innego koloru, wstali krótko potem, ale każde wcześniej, niż za ostatnim dzwonkiem.

Znużoną długimi mowami Alicję ogarnął głęboki sen zanim test dobiegł końca. Czy możesz wyjawić jej, ile razy rozległ się dzwonek, zanim stół opustoszał?

P.S. Wzięta z mensa.pl od razu mówię, że nie ma tam rozwiązania, sami musicie wpaść
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: !_ols »

ja jednego tu nie rozumiem : te pierwsze cztery osoby które wstały ...skąd one mogły wiedzieć jakie maja kolory kropek...nie miały zadnych wskazówek , widziały tylko kropki pozostałych , ale co to mogło im pomóc ? Albo czegos nie doczytałam i nie zrozumiałam , albo to ta zagadka jest bez sensu
artak_serkses
Użytkownik
Użytkownik

Zagadka jest sensowna i właśnie jak wpadniesz na jakiej zasadzie te dwie pierwsze (i cała reszta) osoby wyszły, to się dowiesz ile było dzwonków
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik

tak mysle i mysle , ale naprawde nic nie przychodzi mi do głowy;]..staram sie wymyslec jak te pierwsze osoby dowiedziały sie o kolorze kropek . Przeciez to jest niemożliwe , chyba ze tkwi w tym jakić haczyk
artak_serkses
Użytkownik
Użytkownik

nie ma haczyków, ale mogę Cię pocieszyć, że mój kumpel (totalny mózg matematyczny, jeśli Cię to pocieszy, to Ci powiem, że chodzi do LO im S.Staszica w Wawie (chyba najlepsze LO w wawie, a na pewno najlepsze matematyczne)) myślał nad tym 1,5 roku i nie wymyślił (ja myślałem dwa tygodnie i wpadłem )
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik

Dzieki , to mnie naprawde pocieszyło ;] Ale mimo to mysle dalej nieprzerwanie
artak_serkses
Użytkownik
Użytkownik

powodzenia (jeśli za 1,5 roku dalej nie będziesz wiedziała to daj znać na PW ale pewnie znajdziesz sposób wcześniej )
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dagoth »

mi wyszło 6 dzwonków...mogę przedstawić mój tok myślenia jak ktoś chce...
artak_serkses
Użytkownik
Użytkownik

mi wyszło 6 dzwonków...mogę przedstawić mój tok myślenia jak ktoś chce
wrzuć na PW, nie będziemy psuć innym zabawy (odpowiedź jest dobra, gratki, tylko chcę wiedzieć jak do tego doszedłeś może inaczej niż ja (czego nie sądzę, ale ... ))
drunkard
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: drunkard »

Mi też wyszło sześć dzwonków.
Klucz chyba we właściwym zinterpretowaniu zdania, że zagadka jest możliwa do rozwiązania tzn. że każdy wie, że nie ma na czole jakiegoś wydumanego koloru "spoza dziedziny".
Moim zdaniem łatwa zagadka, znacznie łatwiejsza od np. "Sokratesa i Platona".
Elvis

Post autor: Elvis »

Mógłby ktoś na PW?
artak_serkses
Użytkownik
Użytkownik

drunkard pisze:znacznie łatwiejsza od np. "Sokratesa i Platona".
łatwiejsza, jak się wpadnie na jakiś trop Elvis myśl jak nie wymyślisz do Świąt Bożego Narodzenia, to Ci prezent zrobimy
Awatar użytkownika
Tomasz B
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Tomasz B »

hmm... mi wyszło ze minimalna ilość to -> 6 razy ... ale nie ma uzasadnienia co to tej ilości.... równe dobrze może wywnioskować że 9 razy...
artak_serkses
Użytkownik
Użytkownik

tomasz odpowiedź jest jednoznaczna i jedna. Więc jeśli się jeszcze wahasz i nie wiesz, to znaczy, że do końca nie rozwiązałeś zadania gdyby co, to daj na PW Twoje rozwiązanie, to poszukamy luk
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik

Uffff.nareszcie zrozumiałam..myślałam nad tym jakiś miesiąć ale było warto , trzeba tylko troche pomyslec
ODPOWIEDZ