Nie wiem, czy moge tutaj zamieścic tego typu zadanie??? Jezeli będzie to niestosowne to przepraszam za kłopot.
Napotkałem na pewien problem, gdyż robiąc zadanie nie wiem czy dobrze sie za nie zabrałem. To zadanie zawiera rysunek, a z braku mozliwości lub braku wiedzy nie wiem jak tutaj mógłbym go umieścić więc po krótce opisze całe zdanie:
Są trzy klocki, które tworzą układ(sa połączone nitkami, klocekA z klockiemB - nitka1 i klocekB z klockiemC - nitka2) Nitki są równej długości i ich wytrzymałość jest równa 40N. Każdy z klocków ma masę 5kg. Współczynniki tarcia klocków są różne -> fA=0,3 fB=0,2 fC=0,1 .
Pytanie do zadania: Która z nici się pierwsza rozerwie i jaką minimalną siłą trzeba zadziałać, aby rozerwać tą nić. Rozpatrujemy dwa przypadki, gdy działamy siłą na klocekA i gdy działamy siłą na klocekC.
I teraz moje skromne dewagacje:
Siłę nacisku wyliczamy przyjmując za przyspieszenie ziemskie ~10N/kg.
Dla każdego z klocków siła nacisku będzie równa 50N.
Następnie mając siłę nacisku wyliczyłem tarcia każdego z klocków ->> siła tarcia=iloczyn współczynnika tarcia i siły nacisku.
Wyszło, że tA=15N tB=10N i tC=5N
następnie wykorzystywałem wzory na przyspieszenie i utworzyłem układ równań. W pierwszym przypadku wyszło mi, że nitka1 urwie się pierwsza, a siła z jaką trzeba na nią zadziałać to F1 > 67,5N. Natomiast w drugim przypadku wyszło mi, że urwie się nitka2 i siła potrzebna do rozerwania jej to F2 > 52,5N.
Proszę o rozpatrzenie tego zadania i wyprowadzenia mnie z błędu. Gdyz sądzę, że wyniki które otrzymałem nie są do końca prawdopodobne:(
Trzy klocki tworzące układ połączone nitkami...
-
Krzysztof
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 4 kwie 2005, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka...
Trzy klocki tworzące układ połączone nitkami...
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2005, o 20:56 przez Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzy klocki tworzące układ połączone nitkami...
Od razu pytanie:
- co to za wzory "na przyśpieszenie" zastosowałeś?
- rzeczywiście wyniki mało prawdopodobne, policzyłem na szybko i wyszły mi siły zancznie mniejsze niż wspomniane 60-kilka N. Ale nie bede wprowadzał zamieszania, jak policze dokładnie i bede pewny to dam znac.
Swoją drogą porównaj swoje rozwiąznie z TYM
- co to za wzory "na przyśpieszenie" zastosowałeś?
- rzeczywiście wyniki mało prawdopodobne, policzyłem na szybko i wyszły mi siły zancznie mniejsze niż wspomniane 60-kilka N. Ale nie bede wprowadzał zamieszania, jak policze dokładnie i bede pewny to dam znac.
Swoją drogą porównaj swoje rozwiąznie z TYM
-
Krzysztof
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 4 kwie 2005, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka...
Trzy klocki tworzące układ połączone nitkami...
Wzory na przyspieszenie to takie:
F-TA-TB-TC/3m = F-30N/3m = a , F-N1-TA/m = F-N1-15N/m = a , N1-N2-10N/m = a
no mi tak przynajmniej wyszło?? Z tego wynika, że źle A to rozwiązanie niejakiego humanito to hmmm... nie wiem co o nim myśleć?? Nie sadzę, aby tak było jak On pisze:|
Proszę jednak o podanie najbardziej prawdopodobnego(prawidłowego) rozwiązania tegoż zadania.
F-TA-TB-TC/3m = F-30N/3m = a , F-N1-TA/m = F-N1-15N/m = a , N1-N2-10N/m = a
no mi tak przynajmniej wyszło?? Z tego wynika, że źle A to rozwiązanie niejakiego humanito to hmmm... nie wiem co o nim myśleć?? Nie sadzę, aby tak było jak On pisze:|
Proszę jednak o podanie najbardziej prawdopodobnego(prawidłowego) rozwiązania tegoż zadania.
