drgania mechaniczne

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
Awatar użytkownika
owca666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 21 wrz 2007, o 13:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

drgania mechaniczne

Post autor: owca666 »

1.Małpa kołysze się na linie o długości 6m. Jeżeli wdrapie się 3 metry w górę to okres drgań:

a/ wzrośnie 2 razy
b/ zmaleje 2 razy
c/ wzrośnie \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) razy
d/ zmaleje \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) razy
e/ wzrośnie 4 razy


2. Na linie o długości 16 m wisi alpinista. Okres jego wahań jest równy:
a/ 1s
b/ 2s
c/ 4s
d/ 8s
e/ 16s

jak te dwa rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2007, o 18:40 przez owca666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

drgania mechaniczne

Post autor: Dargi »

Zauważ że \(\displaystyle{ T=2\pi \sqrt{\frac{l}{g}}}\)
Policz okres drgań dla \(\displaystyle{ l=6m}\) a potem dla \(\displaystyle{ l=3m}\) i porównaj wyniki :]
ODPOWIEDZ