...rozwiązania \(\displaystyle{ x_1,x_2}\) równania spełniają warunek \(\displaystyle{ 5\in(x_1;x_2)}\)?
\(\displaystyle{ x^2-4mx+3m^2=0}\)
moja zawiecha zaczyna sie juz na początku
założyłem ze \(\displaystyle{ \Delta\geq0}\) (chyba dobrze, nie?)
no ale delta wyszła mi \(\displaystyle{ 4m^2}\)
no i co dalej?
Dla jakich wartości parametru m ... (Zad7)
- kuch2r
- Użytkownik

- Posty: 2285
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Dla jakich wartości parametru m ... (Zad7)
a moze tak :
\(\displaystyle{ \Delta>0\\ \Delta=4m^2\\\sqrt\Delta=2m\\x_1=\frac{-b-\sqrt\Delta}{2a}=m\\x_2=\frac{-b+\sqrt\Delta}{2a}=3m}\)
\(\displaystyle{ 5 (x_1;x_2)\\ x_15\\m5 \\m (\frac{5}{3};5)}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0\\ \Delta=4m^2\\\sqrt\Delta=2m\\x_1=\frac{-b-\sqrt\Delta}{2a}=m\\x_2=\frac{-b+\sqrt\Delta}{2a}=3m}\)
\(\displaystyle{ 5 (x_1;x_2)\\ x_15\\m5 \\m (\frac{5}{3};5)}\)
