równanie ma:
1) rozwiązania rzeczywiste
2)rozwiązania są znaków przeciwnych
3)oba rozwiązania są liczbami dodatnimi?
\(\displaystyle{ x^2-2(a-2)x-4a=0}\)
ze zwykłych założen mi jakies głupoty wychodzą, jak to należy wogóle liczyć abym doszedł do wniosku ze:
a) równ ma rozw dla \(\displaystyle{ a \in R}\)
2)a>0
3) oba rozw nie sa nigdy jedoczesnie dodatnie (czego wogóle nie rozumiem poniewaz w moich tablicach mat. jest nawet założenie, ze w przypadku 2 różnych dodatnich rozw. jest:
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ a\neq0}\)
(p.s.
jak wstawiać znaczek licz b rzeczywistych, bo w kursie tex'a nie znalazłem tego?)
\(\displaystyle{ x_1+x_2>0}\)
\(\displaystyle{ x_1x_2>0}\) ).
Dla jakich wartości parametru a ... (zad6)
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Dla jakich wartości parametru a ... (zad6)
1) \(\displaystyle{ \Delta\geq 0}\)
2) \(\displaystyle{ \{\Delta> 0\\x_{1}\cdot x_{2}0\\x_{1}+x_{2}>0}\)
Jeśli chodzi o ten znaczek \(\displaystyle{ \large\mathbb{R}}\) to pisze się mathbb{R}
2) \(\displaystyle{ \{\Delta> 0\\x_{1}\cdot x_{2}0\\x_{1}+x_{2}>0}\)
Jeśli chodzi o ten znaczek \(\displaystyle{ \large\mathbb{R}}\) to pisze się mathbb{R}
-
zet
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Dla jakich wartości parametru a ... (zad6)
no właśnie z tych założeń liczyłem!
no to moze inaczej zadam pytanie:
Czy ktos mi by mógł pokoleji rozwiązać to zadanko?
no to moze inaczej zadam pytanie:
Czy ktos mi by mógł pokoleji rozwiązać to zadanko?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Dla jakich wartości parametru a ... (zad6)
Olazola Ci już wszystko napisała.... Czegoś nie rozumiesz?:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
-
zet
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Dla jakich wartości parametru a ... (zad6)
no w sumie tak - nierozumiem wyników jakie powstały, bo tak:
jak sie liczy to wychodzi pokoleji:
1)
\(\displaystyle{ \Delta\geq0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4a^2+16}\)
a wiec:
\(\displaystyle{ a^2+4\geq0}\)
no i najakiej podstwie mam wiedzieć ze w tym wypadku odpowiedzią jest \(\displaystyle{ a\in\mathbb{R}}\)
jak sie liczy to wychodzi pokoleji:
1)
\(\displaystyle{ \Delta\geq0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4a^2+16}\)
a wiec:
\(\displaystyle{ a^2+4\geq0}\)
no i najakiej podstwie mam wiedzieć ze w tym wypadku odpowiedzią jest \(\displaystyle{ a\in\mathbb{R}}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Dla jakich wartości parametru a ... (zad6)
Zastanów się dla jakich a zachodzi \(\displaystyle{ a^2+4\geq 0}\)... Dla \(\displaystyle{ a\in\mathbb{R}}\)... Przecież kwadrat każdej liczby rzeczywistej powiększony o dowolną liczbę dodatnią, jest liczbą dodatnią...
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
-
zet
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Dla jakich wartości parametru a ... (zad6)
Tomek, a mógłbyś jeszcze tak samo wyjaśnic podpunkt 2 i 3, gdzie wychodzi kolejno:
2) 1 zał. \(\displaystyle{ a^2+4>0}\)
2 zał. \(\displaystyle{ -4a0}\)
2 zał. a-2>0
3 zał. -4a>0
2) 1 zał. \(\displaystyle{ a^2+4>0}\)
2 zał. \(\displaystyle{ -4a0}\)
2 zał. a-2>0
3 zał. -4a>0
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Dla jakich wartości parametru a ... (zad6)
2. Ma rozwiązania znaków przeciwnych.
1) Aby miał rozwiązania: \(\displaystyle{ \Delta >0}\).
2) By były one znaków przeciwnych, ich iloczyn musi być ujemny: \(\displaystyle{ x_1x_2=\frac{c}{a}0}\)
Czyli \(\displaystyle{ a^2+4>0}\), co zachodzi dla wszystkich \(\displaystyle{ a\in\mathbb{R}}\)
2) \(\displaystyle{ x_1x_2=-4a0}\)
Weź część wspólną otrzymanych zbiorów.
3. Oba są liczbami dodatnimi.
Jeśli oba pierwiastki są dodatnie, to zarówno ich suma, jak i iloczyn są dodatnie, no i oczywiście musimy zagwarantować nieujemność wyróżnika.
1) \(\displaystyle{ \Delta\geq 0}\)
\(\displaystyle{ a^2+4\geq 0}\) 0\Longleftrightarrow a>2[/latex]
3) \(\displaystyle{ x_1x_2=-4a>0\Longleftrightarrow a}\)
1) Aby miał rozwiązania: \(\displaystyle{ \Delta >0}\).
2) By były one znaków przeciwnych, ich iloczyn musi być ujemny: \(\displaystyle{ x_1x_2=\frac{c}{a}0}\)
Czyli \(\displaystyle{ a^2+4>0}\), co zachodzi dla wszystkich \(\displaystyle{ a\in\mathbb{R}}\)
2) \(\displaystyle{ x_1x_2=-4a0}\)
Weź część wspólną otrzymanych zbiorów.
3. Oba są liczbami dodatnimi.
Jeśli oba pierwiastki są dodatnie, to zarówno ich suma, jak i iloczyn są dodatnie, no i oczywiście musimy zagwarantować nieujemność wyróżnika.
1) \(\displaystyle{ \Delta\geq 0}\)
\(\displaystyle{ a^2+4\geq 0}\) 0\Longleftrightarrow a>2[/latex]
3) \(\displaystyle{ x_1x_2=-4a>0\Longleftrightarrow a}\)