Dla jakiej wartości parametru m suma kwadratów rozwiązań równania \(\displaystyle{ x^2 +mx+4=0}\) jest dwa razy wieksza od sumy tych rozwiązań?
pierwsze zadanie które uważam ze mam dobrze, a tu bach - nie ma odpoweidzi do tego zadania na końcu ;/;/;/
jezeli mozecie : napiszcie odpowiedź do tego zadania ;];];]
pleasss....
Moja książka mnie nie lubi ;/ zadanie z parametrem
-
zet
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Moja książka mnie nie lubi ;/ zadanie z parametrem
kurza twarz, to ja juz jestem głupi w takim razzie
trzeba policzyć:
\(\displaystyle{ (x_1+x_2)^2=2(x_1+x_2)}\) tak?
a to sie rówana:
\(\displaystyle{ m^2+2m-8=0}\) [/latex]tak?
a wiec pierwiastki wychodzą:
\(\displaystyle{ m_1=-4}\) i \(\displaystyle{ m_2=2}\) tak?
co jest źle?
pomijając to obliczam jeszcze oczywiscie \(\displaystyle{ \Delta\geq0}\) z której wychodzi mi ze \(\displaystyle{ m\in(-\infty;-4)\cup (4;+\infty)}\)
co pomminąłem, lub czego jest za duzo??
trzeba policzyć:
\(\displaystyle{ (x_1+x_2)^2=2(x_1+x_2)}\) tak?
a to sie rówana:
\(\displaystyle{ m^2+2m-8=0}\) [/latex]tak?
a wiec pierwiastki wychodzą:
\(\displaystyle{ m_1=-4}\) i \(\displaystyle{ m_2=2}\) tak?
co jest źle?
pomijając to obliczam jeszcze oczywiscie \(\displaystyle{ \Delta\geq0}\) z której wychodzi mi ze \(\displaystyle{ m\in(-\infty;-4)\cup (4;+\infty)}\)
co pomminąłem, lub czego jest za duzo??
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Moja książka mnie nie lubi ;/ zadanie z parametrem
Suma kwadratów to nie kwadrat sumy.... =)
\(\displaystyle{ x_1^2+x_2^2=2(x_1+x_2)}\)
\(\displaystyle{ (x_1+x_2)^2-2x_1x_2=2(x_1+x_2)}\)
+ oczywiście odpowiednie założenia odnośnie wyróżnika trójmianu:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ x_1^2+x_2^2=2(x_1+x_2)}\)
\(\displaystyle{ (x_1+x_2)^2-2x_1x_2=2(x_1+x_2)}\)
+ oczywiście odpowiednie założenia odnośnie wyróżnika trójmianu:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
-
zet
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Moja książka mnie nie lubi ;/ zadanie z parametrem
Tomek - no to własnie tak liczyłem i mi wychodzi m=-4 i m=2
tam na górze sie pomyliłem ;P
no to mam dobrze te zadanie czy nie ?
tam na górze sie pomyliłem ;P
no to mam dobrze te zadanie czy nie ?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Moja książka mnie nie lubi ;/ zadanie z parametrem
Dorzuć jeszcze warunek, jaki musi spełniać wyróżnik
\(\displaystyle{ \Delta\geq 0\Longleftrightarrow m^2-16\geq 0\Longleftrightarrow (m-4)(m+4)\geq 0}\)
Czyli \(\displaystyle{ m\in (-\infty,-4>\cup
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki}\)
Czyli \(\displaystyle{ m\in (-\infty,-4>\cup
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki}\)
