Dla jakich wartości parametru m ... (zad4)...

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
zet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 28 mar 2005, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Dla jakich wartości parametru m ... (zad4)...

Post autor: zet »

suma kwadratów pierwiastków równania jest większa od 7?

\(\displaystyle{ x^2 - (m-5)x+m^2-6m+5=0}\)

moja próba rozwiązania:
założenia:
1)\(\displaystyle{ \Delta\geq 0}\)
2)\(\displaystyle{ x_{1}^{2}+x_2^2 >7}\)

1) wyszło mi ze \(\displaystyle{ m\in \left( \frac{-1}{3};5 \right)}\) (nie wiem czy dobrze to jest...)

ale z drugim założeniem mam problem, bo albo wychodzi , mi ze delta jest mniejsza od zera, albo delta nie do wyciągniecia z pod pierwiastka... (a w tym zadaniu nie ma mowy o pierwiastkach w rozwiązaniu
(w tym momencie zaczynam wątpić w umiejętnosć poprawnej kolejności rozwiązywania takich równan ;/ )

co dalej?
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Dla jakich wartości parametru m ... (zad4)...

Post autor: olazola »

\(\displaystyle{ x_{2}^2+x_{2}^2>7\\ \left( x_{1}+x_{2} \right) ^2-2x_{1}x_{2}>7\\ \left( m-5 \right) ^2-2 \left( m^2-6m+5 \right) >7\\-m^2+2m+8>0\\m\in \left( -2;4 \right)}\)
zet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 28 mar 2005, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Dla jakich wartości parametru m ... (zad4)...

Post autor: zet »

no tak -> pomyłka z minusami i plusami , dzieki
ODPOWIEDZ