Witam zrobiłem 3 i prosiłbym was o sprawdzenie a 4 nie wiem jak zrobić ;
1) \(\displaystyle{ y(x)= e^{x}arctgx}\)
\(\displaystyle{ y(x)\prime=e^{x}arctgx+e^{x} \frac{1}{1+ x^{2} }=e^{x}(arctgx+\frac{1}{1+ x^{2}})}\)
2) \(\displaystyle{ y(x)=sin^{6}x+cos^{6}x}\)
\(\displaystyle{ y(x)\prime=6sin^{5}x-6cos^{5}x}\)
3) \(\displaystyle{ y(x)=ln(sin^{2}x+1)}\)
\(\displaystyle{ y(x)\prime= \frac{1}{(sin^{2}x+1)}}\)
4) \(\displaystyle{ y(x)= e^{e^{x}}}\) I tego nie wiem
4 pochodne :)
-
patyczak
- Użytkownik

- Posty: 24
- Rejestracja: 16 wrz 2006, o 15:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z wsi
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
4 pochodne :)
tak sprawdzam od końca tzn od 3:
Chyba zapomniałeś o policzeniu funkcji wewnętrznej tzn:
\(\displaystyle{ y(x)=ln(sin^{2}x+1)}\)
\(\displaystyle{ y(x)\prime= \frac{1}{(sin^{2}x+1)}*2sinxcosx}\)
w 2 przykładzie mamy znów funkcje złożoną
\(\displaystyle{ sin ^{6}x+cos ^{6}x=6sin ^{5}xcosx-6cos ^{5}xsinx}\)
1 w porządku.
Chyba zapomniałeś o policzeniu funkcji wewnętrznej tzn:
\(\displaystyle{ y(x)=ln(sin^{2}x+1)}\)
\(\displaystyle{ y(x)\prime= \frac{1}{(sin^{2}x+1)}*2sinxcosx}\)
w 2 przykładzie mamy znów funkcje złożoną
\(\displaystyle{ sin ^{6}x+cos ^{6}x=6sin ^{5}xcosx-6cos ^{5}xsinx}\)
1 w porządku.
