...najmniejszy
\(\displaystyle{ x^2 + (2-3m)x+(2m^2 - 5m-3) = 0}\)
jezeli możecie, to napiszcie co i jak pokoleji i skąd sie bierze , dzieki
wyznacz pierwiastki równania tak aby ich iloczyn był
-
arigo
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
wyznacz pierwiastki równania tak aby ich iloczyn był
wzory Viete'a
\(\displaystyle{ x_1 \cdot x_2 = \frac{c}{a}}\)
podstawiasz dane i znajdujesz m dla ktorego dane wyrazenie osiaga wartosc najmniejsza
\(\displaystyle{ x_1 \cdot x_2 = \frac{c}{a}}\)
podstawiasz dane i znajdujesz m dla ktorego dane wyrazenie osiaga wartosc najmniejsza
-
zet
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
wyznacz pierwiastki równania tak aby ich iloczyn był
arigo - a mógłbyś to jakos tak dokładniej rozpisać??
- kuch2r
- Użytkownik

- Posty: 2285
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
wyznacz pierwiastki równania tak aby ich iloczyn był
\(\displaystyle{ x_1 x_2=\frac{c}{a}=2m^2-5m-3}\)
liczysz teraz wspolrzedne wierzcholka i wychodzi ci wartosc najmniejsza lub liczysz pochodna:
\(\displaystyle{ f(m)=2m^2-5m-3\\f'(m)=4m-5\\4m-5=0\\m=\frac{5}{4}}\)
liczysz teraz wspolrzedne wierzcholka i wychodzi ci wartosc najmniejsza lub liczysz pochodna:
\(\displaystyle{ f(m)=2m^2-5m-3\\f'(m)=4m-5\\4m-5=0\\m=\frac{5}{4}}\)
-
zet
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
wyznacz pierwiastki równania tak aby ich iloczyn był
no ale chodzi o pierwiastki
w odpowiedziach jest:
\(\displaystyle{ x_1=-\frac{7}{4} \\ x_2=\frac{7}{2}}\)
no i jak do tego dojść??
w odpowiedziach jest:
\(\displaystyle{ x_1=-\frac{7}{4} \\ x_2=\frac{7}{2}}\)
no i jak do tego dojść??
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
wyznacz pierwiastki równania tak aby ich iloczyn był
no to podstaw za m=5/4 dostaniesz normalne r-nie kwadratowe i wylicz pierwiastki.
-
zet
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
wyznacz pierwiastki równania tak aby ich iloczyn był
dzieki, wreszcie sie wyjasniło, chociaz nie wiem skad to sie bierze, to przynajmniej wiem jak cos podobnego rozwiązywac, dzieki !!