Dla jakich wartości m funkcja f(m) osiąga minnimum?

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
zet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 28 mar 2005, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Dla jakich wartości m funkcja f(m) osiąga minnimum?

Post autor: zet »

\(\displaystyle{ f(m)=2m^2-5m-3}\)
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Dla jakich wartości m funkcja f(m) osiąga minnimum?

Post autor: Zlodiej »

Można policzyć pochodną i sprawdzić dla jakich wartości m pochodna jest dodatnia, a dla jakich ujemna (czyli gdzie funkcja rośnie, a gdzie maleje) ... W miejscu gdzie funkcja z malejącej przechodzi w rosnącą, funkcja przyjmuje minimum.

f'(m)=4m-5
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Dla jakich wartości m funkcja f(m) osiąga minnimum?

Post autor: arigo »

Funkcja kwadratowa o dodanim współczynniku przy x2 osiąga minimum w wierzchołku, więc dla \(\displaystyle{ p=-\frac{b}{2a}}\)
ODPOWIEDZ