Dana jest funcja:
\(\displaystyle{ y=\sqrt{x}}\)
oraz punkt A(2,0). Oblicz najmniejszą odległość punktu A od wykresu.
Jak się za to zabrać? (poziom LO)
najmniejsza odległość punktu od wykresu
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
najmniejsza odległość punktu od wykresu
Na pewno to zadanie da się zrobić korzystając z pochodnych a dokładniej mówiąc z pochodnej funkcji złożonej. Umieściłeś to w dziale funkcja kwadratowa, więc nie wim co o tym myśleć.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
najmniejsza odległość punktu od wykresu
A(2,0)
Oznaczmy punkt należący do wykresu f-cji jako B(x,f(x)).
Mamy \(\displaystyle{ B(x,\sqrt{x})}\)
Wzór na odległość w \(\displaystyle{ \mathbb{R} ^2}\): \(\displaystyle{ d=\sqrt{(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2}}\)
Wstawiając nasze dane do powyższego wzoru dostajemy:
\(\displaystyle{ d^2=x^2-3x+4}\), oczywiście musi być \(\displaystyle{ d\geq 0}\)
Liczysz sobie minimum powyższego trójmianu, wyciągasz pierwiastek i dostajesz \(\displaystyle{ d=\frac{\sqrt{7}}{2}}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Oznaczmy punkt należący do wykresu f-cji jako B(x,f(x)).
Mamy \(\displaystyle{ B(x,\sqrt{x})}\)
Wzór na odległość w \(\displaystyle{ \mathbb{R} ^2}\): \(\displaystyle{ d=\sqrt{(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2}}\)
Wstawiając nasze dane do powyższego wzoru dostajemy:
\(\displaystyle{ d^2=x^2-3x+4}\), oczywiście musi być \(\displaystyle{ d\geq 0}\)
Liczysz sobie minimum powyższego trójmianu, wyciągasz pierwiastek i dostajesz \(\displaystyle{ d=\frac{\sqrt{7}}{2}}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
