zadanie z wartością największą
-
zet
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
zadanie z wartością największą
z drutu o dług 100 zrobiono szkielet prostopadłościanu o podstawie kwadratowej. przy jakiej długości krawędzi podstawy pole powierzchni całkowitej ma wartość największą?
- kuch2r
- Użytkownik

- Posty: 2285
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
zadanie z wartością największą
dlugosc wszystkich krawedzi prostopadloscianiu wynosi 100.
\(\displaystyle{ 8a+4b=100\\4b=100-8a\\P_c=2*a^2 + 4ab\\P_c=2a^2+100a-8a^2\\P_c=-6a^2+100a}\)
Obliczamy pochodna
\(\displaystyle{ P'_c=-12a+100}\)
\(\displaystyle{ P'_c=0\\-12a+100=0\\a=8\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ 8a+4b=100\\4b=100-8a\\P_c=2*a^2 + 4ab\\P_c=2a^2+100a-8a^2\\P_c=-6a^2+100a}\)
Obliczamy pochodna
\(\displaystyle{ P'_c=-12a+100}\)
\(\displaystyle{ P'_c=0\\-12a+100=0\\a=8\frac{1}{3}}\)
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
zadanie z wartością największą
Dodam tylko, że nie trzeba korzystać z pochodnej. Można obliczyć to ze współrzędnych wierzchołka a ściślej mówąc z pierwszej współrzędnej.