ma ktos pomysl na udowodnienie nierownosci
\(\displaystyle{ a^2 + b^2 > 1/2 * c^2}\)
gdzie a, b, c boki trojkata
ja probowalem tak:
1) zalozenie ze c jest najdluzszym bokiem i nierownosc trojkata podniesc do kwadratu wtedy zostaje tylko udowodnic ze \(\displaystyle{ 1/2 c^2 > 2ab}\)
2) rozpatrzylem twierdzenie cosinusow (na bok c) dla trojkata ostrokatnego i rozwartokatnego co doprowadzilo mnie do ukladu 3 nierownosci ale nijak nie moglem stamtad przejsc do tej nierownosci ktos ma pomysl ?
Udowodnij nierówność dla dowolnego trójkąta
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Udowodnij nierówność dla dowolnego trójkąta
A może jednak idzie z tw. cosinusów ?
Zauważmy, że \(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2-2ab\cos{\gamma}\Longleftrightarrow a^2+b^2=c^2+2ab\cos{\gamma}}\)
Podstawiając do głównej nierówności mamy:
\(\displaystyle{ c^2+2abcos{\gamma}>\frac{c^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2ab\cos{\gamma}>\frac{-c^2}{2}}\)
No, ale gdy trójkąt jest rozwartokątny \(\displaystyle{ \cos{\gamma}0}\)
Z tw. cosinusów mamy:
\(\displaystyle{ a^2+b^2+2ab\cos{\gamma}\Longleftrightarrow a^2+b^2-2ab{(\alpha+\beta)}>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{2}\geq ab>ab\cos{(\alpha+\beta)}}\)
C.N.D.
No, ale to mi się za proste wydaje
Zauważmy, że \(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2-2ab\cos{\gamma}\Longleftrightarrow a^2+b^2=c^2+2ab\cos{\gamma}}\)
Podstawiając do głównej nierówności mamy:
\(\displaystyle{ c^2+2abcos{\gamma}>\frac{c^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2ab\cos{\gamma}>\frac{-c^2}{2}}\)
No, ale gdy trójkąt jest rozwartokątny \(\displaystyle{ \cos{\gamma}0}\)
Z tw. cosinusów mamy:
\(\displaystyle{ a^2+b^2+2ab\cos{\gamma}\Longleftrightarrow a^2+b^2-2ab{(\alpha+\beta)}>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{2}\geq ab>ab\cos{(\alpha+\beta)}}\)
C.N.D.
No, ale to mi się za proste wydaje
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Udowodnij nierówność dla dowolnego trójkąta
Skorzystaj ze wzoru na środkową trójkąta, co prawda to ona się bierze bezpośrednio z tw. cosinusów 
\(\displaystyle{ m_c=\sqrt{\frac{2a^2+2b^2-c^2}{4}}}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ m_c>0}\)
Podstaw teraz podnieś do kwadratu i otrzymasz teze
\(\displaystyle{ m_c=\sqrt{\frac{2a^2+2b^2-c^2}{4}}}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ m_c>0}\)
Podstaw teraz podnieś do kwadratu i otrzymasz teze
