zad.4 W trapezie równoramiennym o podstawach długośći 9cm i 25 cm wpisano okrąg o promieniu 7,5 cm. OBLicz obwód i pole tego tapezu.
zad5 Uzasadnij ze Pole czworokąta w którym wpisano okrąg o promieniu r, jest równa iloczynowi połowy obwodu tego czworokąta przez r. Czy podobnie można obliczać pole pięciokąta, w którym wpisano okrąg? a szcześciokąta?
Proszę o pomoc poniewaz mam ręke złamaną i dlatego moga zdażyć sie literówki
prosze o pomoc Was ;DD z góry dziękuję
I przepraszam ze zamieściłam te 5 zadań w 4 postach ale nie mogła coś pisać więcej bo jakiś błąd wyskakiwał ((
trapez opisany na okręgu i uzasadnienie w zad
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 207 razy
trapez opisany na okręgu i uzasadnienie w zad
4.
\(\displaystyle{ h=2r=15\\
x=\frac{25-9}{2}=8\\
a^2=\sqrt{x^2+h^2}=\sqrt{8^2+15^2}=\sqrt{289}=17}\)
Dalej już łatwo
\(\displaystyle{ h=2r=15\\
x=\frac{25-9}{2}=8\\
a^2=\sqrt{x^2+h^2}=\sqrt{8^2+15^2}=\sqrt{289}=17}\)
Dalej już łatwo