[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 999
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: Nostry »

Kto?1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 lut 2009, o 02:55
Płeć: Mężczyzna

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: Kto?1989 »

Chciałbym się dowiedzieć jak wysokie były progi na kierunek informatyka w poprzednich latach?
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 30 sty 2009, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 6 razy

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: Piotr Jucha »

Więcej informacji na temat studiów matematycznych:


Zapraszamy również na Dzień Otwarty Wydziału Matematyki i Informatyki - w piątek, 27 marca 2009 r.
Będzie można:
  • wziąć udział w warsztatach (szeroka tematyka: gry logiczne, paradoksy probabilistyki, programy graficzne, zabawy topologiczne itp.)
  • zobaczyć walki robotów
  • posłuchać ciekawych wykładów
  • zapytać studentów Wydziału, czy i dlaczego warto u nas studiować
  • zobaczyć od środka najnowocześniejszy budynek wydziału matematycznego w Polsce
Szczegóły na stronie:
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 30 sty 2009, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 6 razy

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: Piotr Jucha »

Kierunek matematyka (oraz inne kierunki ścisłe) na UJ otrzyma dofinansowanie z Ministerstwa w ramach projektu kierunki zamawiane.
( zostały właśnie ogłoszone).

Projekt przewiduje m.in.
  • stypendia dla najlepszych studentów (1000 zł/mies.);
  • zajęcia uzupełniające;
  • konkursy i zawody informatyczne i matematyczne;
  • modyfikację niektórych zajęć (z wykorzystaniem ICT) oraz programów nauczania.
Kierunki, które wchodzą w skład projektu i maksymalna liczba stypendiów na I roku:
  • matematyka (30 stypendiów);
  • informatyka na WMiI (30 stypendiów);
  • fizyka (10 stypendiów);
  • informatyka na WFAIS (20 stypendiów);
  • chemia (45 stypendiów);
  • ochrona środowiska (30 stypendiów).
Liczba stypendiów zależeć będzie od liczby osób rozpoczynających studia na I roku na poszczególnych kierunkach.
Stypendia będą wypłacane od października 2009 do czerwca 2012. Przeznaczone są dla studentów rozpoczynających studia I stopnia w latach 2009-2011.
O przyznaniu stypendium będzie decydować: na I roku - wyniki matury; na kolejnych latach - średnia ocen z poprzedniego roku studiów. (Szczegółowy regulamin przyznawania stypendiów zostanie opracowany w lipcu).

Zajęcia uzupełniające będą obejmować
  • zajęcia (dla studentów WMiI) porządkujące i uzupełniające program szkoły średniej z matematyki - na przełomie września i października;
  • zajęcia (dla każdego kierunku) z najtrudniejszych przedmiotów I roku - w 4 najbardziej kluczowych okresach w roku;
  • intensywne zajęcia adaptacyjne (na razie w planach - dla studentów WMiI).
.

Zapraszamy na [url=http://www.im.uj.edu.pl/studia/]studia matematyczne[/url] i nie tylko!
Awatar użytkownika
little weirdo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 23 kwie 2008, o 16:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: little weirdo »

Dzisiaj dowiedziałam sie o istnieniu proframu MSDN AA. Wiem, że oprogramowanie w ramach tego programu dostępne jest dla studentów FAiIS i informatyki.

Czy mogłabym poprosić o informację, czy programem objęci są też studenci matematyki i na czym to dokłądnie polega?
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 30 sty 2009, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 6 razy

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: Piotr Jucha »

little weirdo pisze:Dzisiaj dowiedziałam sie o istnieniu proframu MSDN AA. Wiem, że oprogramowanie w ramach tego programu dostępne jest dla studentów FAiIS i informatyki.

Czy mogłabym poprosić o informację, czy programem objęci są też studenci matematyki i na czym to dokłądnie polega?
Studenci matematyki i informatyki objęci są tym programem w identycznym zakresie.
W ramach programu można za darmo korzystać z systemów operacyjnych i szerokiej gamy oprogramowania (chyba za wyjątkiem MS Office) w celach edukacyjnych (tzn. niekomercyjnych). Z zainstalowanego oprogramowania można korzystać również po ukończeniu studiów.
Parę słów na temat MSDN na Wydziale MiI można znaleźć na stronie .
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 30 sty 2009, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 6 razy

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: Piotr Jucha »

Dodatkowa rekrutacja na matematykę!

Ogłoszono drugi nabór na I rok stacjonarnych studiów I stopnia z matematyki na UJ (kierunek zamawiany!).
Niektóre szczegóły dodatkowej rekrutacji:
  • rejestracja potrwa do 8 września
  • ogłoszenie listy rankingowej: 15 września
  • wpisy na studia: 16-18 września
  • liczba miejsc: 76
  • więcej informacji
Kandydatów przyjętych w drugim naborze również obejmie program studiów zamawianych (łącznie ze stypendiami).

Po pierwszym (lipcowym) naborze wpisu dokonało 164 kandydatów. Zgodnie z obowiązującymi zasadami możemy w tej chwili przyznać 12 (na 30 możliwych) stypendiów dla najlepszych kandydatów (w wysokości 1000 zł/mies.). Żeby przyznać wszystkie 30 stypendiów potrzebujemy co najmniej 4 (czterech!) dodatkowych studentów z drugiego naboru.
Oczywiście będziemy cieszyć się z każdej większej liczby kandydatów

Serdecznie zapraszamy!
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1969
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: Dumel »

Piotr Jucha pisze: Po pierwszym (lipcowym) naborze wpisu dokonało 164 kandydatów. Zgodnie z obowiązującymi zasadami możemy w tej chwili przyznać 12 (na 30 możliwych) stypendiów dla najlepszych kandydatów.
Ale bzdurne są te przeliczniki. Ciekawe co za geniusz je układał.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 30 sty 2009, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 6 razy

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: Piotr Jucha »

Dumel pisze:
Piotr Jucha pisze: Po pierwszym (lipcowym) naborze wpisu dokonało 164 kandydatów. Zgodnie z obowiązującymi zasadami możemy w tej chwili przyznać 12 (na 30 możliwych) stypendiów dla najlepszych kandydatów.
Ale bzdurne są te przeliczniki. Ciekawe co za geniusz je układał.
Zasady, które nas obowiązują, są takie:
  • jeżeli wzrost liczby studentów I roku w stosunku do roku bazowego (2007/8) jest większy niż 10%, to można przyznać maksymalną liczbę wnioskowanych stypendiów
  • jeżeli ten wzrost jest mniejszy lub równy 10%, to liczba stypendiów nie może być większa niż liczba studentów w roku bazowym minus l. studentów w roku bieżącym.
Zdaje się, że w 2007/8 roku na I rok studiów wpisało się 151 osób (albo 152).
sylwuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 9 sty 2007, o 16:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz / Gdańsk
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 8 razy

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: sylwuch »

witam, to znowu ja i znowu o te same studia
sytuacja życiowa "zmusza" mnie do tego, bym (o ile zaliczę sesję ) już od połowy roku przeniosła się gdzieś. Jestem na 3 roku matematyki "nienauczycielskiej" Uniwersytetu Gdańskiego. moje pytanie (-a) brzmi czy jest możliwość przeniesienia się na uczelnię od połowy roku? jak wyglądałoby zaliczanie ewentualnych "różnic programowych" (większość przedmiotów się pokrywa, część mam więcej, jakichś nie mam, albo są inne wymiary godzin), na jaką specjalność mogłabym się przenieść? moje przedmioty najbardziej zbliżone są do matematyki teoretycznej lub stosowanej, a mnie interesuje ta "ekonomiczna". czy jest możliwość po skończeniu tej teoretycznej iść na II stopien na finansową czy to się wyklucza? no i w końcu najważniejsze: czy pisze się prace licencjacką czy tak jak na UG zdaje się egzamin a pracy nie ma.
z góry dziękuję za odpowiedź zarówno od studentów jak i wyższych władz
Awatar użytkownika
Majorkan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 14 paź 2007, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków/Jasło
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 33 razy

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: Majorkan »

Pracy licencjackiej nie ma, tylko egzamin.
Co do specjalności, aktualnie u nas na trzecim roku są tylko teoretyczna i ogólna. Na studia II stopnia ma być rekrutacja na podstawie wyników egzaminu licencjackiego i ocen ze studiów, zatem będzie się można dostać na finansową niezależnie od tego jaką specjalność robiło się na I stopniu.
Opisy specjalności na II stopniu można znaleźć tutaj: .
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 30 sty 2009, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 6 razy

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: Piotr Jucha »

Zapraszamy na matematykę na UJ - rekrutacja 2010/2011

Studia I stopnia
  • specjalności: matematyka teoretyczna, matematyka komputerowa, matematyka ogólna - ścieżka podstawowa, zastosowania, matematyka w ekonomii oraz biomatematyka
Studia II stopnia
  • specjalności:
    • [url=http://www.im.uj.edu.pl/KlaudiuszWojcik/II%20finansowa.html]matematyka finansowa[/url]
    • [url=http://www.im.uj.edu.pl/KlaudiuszWojcik/II%20komputerowa.html]matematyka komputerowa[/url]
    • [url=http://www.im.uj.edu.pl/KlaudiuszWojcik/II%20nauczycielska.html]matematyka nauczycielska[/url]
    • [url=http://www.im.uj.edu.pl/KlaudiuszWojcik/II%20ogolna.html]matematyka ogólna[/url]
    • [url=http://www.im.uj.edu.pl/KlaudiuszWojcik/II%20teoretyczna.html]matematyka teoretyczna[/url]
    • [url=http://www.im.uj.edu.pl/KlaudiuszWojcik/II%20stosowana.html]zastosowania matematyki[/url]
    • [url=http://www.im.uj.edu.pl/studia_en/planenglish.html]master's degree studies in english[/url] (niepłatne studia w języku angielskim)
  • [url=https://www.erk.uj.edu.pl/studia/karta/673]zasady rekrutacji[/url]
fivi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 gru 2009, o 13:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 7 razy

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: fivi91 »

Wie ktoś może coś więcej o biomatematyce? Na stronie niestety nic nie znalazłam (może źle szukałam). Zastanawiam się, jakie mogą być na tym kierunku przedmioty i do pracy w jakich miejscach i przy czym mogą mnie te studia przygotować?

oraz czy ma ktoś dostęp do ogólnych progów punktowych na UJ? albo chociaż na matematyke i biotechnologię

pozdrawiam
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1969
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: Dumel »

albo chociaż na matematyke
nie ma progów. ostatnio w I etapie rekrutacji zgłosiło się nawet sporo osób ponad limit, ale wtedy zwiększono limit miejsc do liczby kandydatów
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 30 sty 2009, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 6 razy

[studia] Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Post autor: Piotr Jucha »

Strona Instytut Matematyki UJ znajduje się w przebudowie i nie ma tam jeszcze opisu nowej specjalności, więc póki co podam garść informacji.

Biomatematyka jako dziedzina zajmuje się przede wszystkim tworzeniem i analizą modeli matematycznych opisujących zjawiska w biologii, medycynie i innych pokrewnych naukach. Studia mają przygotować przyszłych absolwentów do podjęcia współpracy interdyscyplinarnej z informatykami, inżynierami, biologami, fizykami i chemikami. Absolwenci oprócz wiedzy matematycznej mają posiadać podstawową wiedzę z zakresu informatyki i nauk przyrodniczych.

Biomatematyka jako ścieżka na specjalności stosowanej zostanie uruchomiona już w najbliższym roku (2010/2011), a w roku przyszłym stanie się oddzielną specjalnością. Przedmioty na tej specjalności można zasadniczo podzielić na dwie grupy:
  • podstawowe matematyczne (dość podobne jak na specjalności stosowanej, z naciskiem na rachunek prawdopodobieństwa, statystykę, równania różniczkowe);
  • kierunkowe (m.in. metody numeryczne, genetyka, bioetyka, ekologia ewolucyjna, bioinformatyka, biomatematyka, ewolucjonizm, ewolucyjna teoria gier).
ODPOWIEDZ