Wyznacz pole trójkąta jako funkcję kąta. Wyznacz dziedz

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Impreshia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 4 gru 2004, o 18:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Wyznacz pole trójkąta jako funkcję kąta. Wyznacz dziedz

Post autor: Impreshia »

Dany jest trójkąt równoramienny o ramieniu 4 cm i kącie \(\displaystyle{ \alpha}\) przy podstawie. Wyznacz pole tego trójkąta jako funkcję kąta \(\displaystyle{ \alpha}\). Określ dziedzinę tej funkcji.

POMOCY!!
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4992
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Wyznacz pole trójkąta jako funkcję kąta. Wyznacz dziedz

Post autor: Rogal »

Wylicz wzory na podstawę trójkąta i wysokość, uzależniając od kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) a raczej od którejś jego funkcji trygonometrycznej. Następnie wstaw do wzoru na pole i określ dziedzinę.
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

Wyznacz pole trójkąta jako funkcję kąta. Wyznacz dziedz

Post autor: bisz »

wzorow na pole trojkata jest multum.
zrob np
\(\displaystyle{ p=8cos(\pi-2\alpha)}\)
ODPOWIEDZ