Prosta k przecina proste o równaniach \(\displaystyle{ y=4}\) i \(\displaystyle{ x=3}\) odpowiednio w punktach P i R. Wyznacz równanie prostej k, wiedząc że punkt \(\displaystyle{ S= (1,2)}\) jest środkiem odcinka PR.
Bardzo prosze o pomoc.
wyznacz równanie prostej k
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
wyznacz równanie prostej k
Wiemy, że współrzędne punktów P i R to:
P=(w,4)
R=(z,b) gdzie w i z są niewiadomymi ...
Jest taki wzór na współrzedną środka odcinka ... \(\displaystyle{ S= \left( \frac{x_1+x_2}{2},\frac{y_1+y_2}{2} \right)}\) ...
Dlatego powstaje nam układ równań:
w+3=2
4+z=4
Liczysz stąd szukane współrzędne ...
Masz już 2 punkty należące do tej prostej P i R ...
Dalej korzystasz z równania prostej y=ax+b ... policzysz wspołczynniki a i b..
P=(w,4)
R=(z,b) gdzie w i z są niewiadomymi ...
Jest taki wzór na współrzedną środka odcinka ... \(\displaystyle{ S= \left( \frac{x_1+x_2}{2},\frac{y_1+y_2}{2} \right)}\) ...
Dlatego powstaje nam układ równań:
w+3=2
4+z=4
Liczysz stąd szukane współrzędne ...
Masz już 2 punkty należące do tej prostej P i R ...
Dalej korzystasz z równania prostej y=ax+b ... policzysz wspołczynniki a i b..
