Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania:
\(\displaystyle{ cosx + 2tgx qslant 2 + sinx}\)
i
\(\displaystyle{ cosx + tgx qslant 1 + sinx}\)
Nierówność trygonometryczna
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Nierówność trygonometryczna
\(\displaystyle{ \cos x + \tan x qslant 1 + \sin x}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos^{2}x+\sin x - \sin x \cos x -\cos x}{\cos x} qslant 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos x(\cos x -1)-\sin x(\cos x -1)}{\cos x} qslant 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(\cos x -1)(\cos x - \sin x)}{\cos x} qslant 0}\)
....
\(\displaystyle{ \frac{\cos^{2}x+\sin x - \sin x \cos x -\cos x}{\cos x} qslant 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos x(\cos x -1)-\sin x(\cos x -1)}{\cos x} qslant 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(\cos x -1)(\cos x - \sin x)}{\cos x} qslant 0}\)
....